Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejmodernější okna a dveře již 80 let

Internorm - od provozovny s majitelem a zaměstnancem v jedné osobě k firmě s vedoucím postavením na evropském trhu

Firma Internorm slaví své 80. narozeniny. V roce 1931 položil Eduard Klinger senior základní kámen tohoto podniku tím, že založil zámečnictví, jehož byl majitelem i zaměstnancem zároveň – dnes se jedná o společnost, která je stoprocentně ve vlastnictví jedné rodiny, představuje největší značku oken s mezinárodní působností v Evropě a zaměstnává více než 1.800 pracovníků.

Tři výrobní závody v Traunu, Sarleinsbachu a Lannachu do dnešního dne vyprodukovaly přes 18,5 miliónů okenních jednotek - všechny 100% "made in Austria". V jubilejním roce 2011 investuje společnost 29 miliónů eur do inovací a nových výrobních technologií.

Průkopnická práce pro celé odvětví plastových oken

"Jestli mého dědečka někdy napadlo, že jeho rozhodnutí se osamostatnit jednou dá práci více než 1.800 zaměstnanců? V každém případě platí: 80 let po tomto rozhodnutí je firma Internorm největší značkou oken s mezinárodní působností v Evropě a firma s jednoznačně vedoucí pozicí na trhu v Rakousku", říká Christian Klinger, mluvčí společnosti a spoluvlastník firmy Internorm.

Eduard Klinger senior, položil v Linci v roce 1931 založením zámečnického provozu, jehož byl jediným majitelem i zaměstnancem, základní kámen dnešní firmy. Poté, co na začátku 60. let upoutal Klingerovu pozornost v té době v Rakousku neznámý materiál "plast", získal licenci na výrobu plastových oken v Rakousku. V roce 1966 začala společnost pod názvem "Internorm" jako úplný průkopník vyrábět v Traunu první plastová okna. S téměř prorockou prozíravostí rozeznal Eduard Klinger, vyučený obráběč kovů, už při prvním kontaktu s plastovými profily, jaké možnosti nabízí tento materiál zejména u výroby oken.

Úspěšní už po tři generace

Pod vedením druhé generace, která nastoupila v roce 1967, dosáhla firma Internorm rozmachu, jehož výsledkem bylo vedoucí postavení na rakouském trhu. Třetí generace vede firmu od roku 1997 - a rovněž velmi úspěšně. Díky dlouholeté práci na budování podniku a trvalé a důsledné výzkumné a vývojové činnosti je firma Internorm od roku 2002 největší mezinárodně působící značkou oken v Evropě.


V roce 1931 položil Eduard Klinger senior svým zámečnickým provozem, kterého byl jediným majitelem i zaměstnancem, základní kámen firmy - dnes je tento podnik ve stoprocentním vlastnictví rodiny největší značkou oken v Evropě s mezinárodní působností.
 
Firma Internorm - úspěšná již po tři generace. 1. generace: Eduard Klinger senior.

Svému již tradičně průkopnickému a výsadnímu postavení zůstává firma Internorm i nadále věrna: od momentu "zrození" plastových oken v Rakousku až po dnešní "high-tech" a "high-design" inovace udává společnost tón v rámci celé Evropy. Spolu s více než 1.250 prodejních partnerů v 19 zemích buduje Internorm i nadále svou vedoucí pozici na trhu v Evropě.

Věrní zaměstnanci - lidé u firmy zůstávají dlouhodobě

Ve třech závodech v Rakousku a ve vlastních prodejních pobočkách na odbytových trzích v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Itálii, Francii, Slovinsku, Chorvatsku, Maďarsku, Slovensku, České republice a Velké Británii zaměstnává v současné době Internorm více než 1.800 pracovníků.


2. generace (zleva): Helmut Klinger, Eleonore Kubinger a Eduard Klinger junior
 
3. generace (zleva): Mag. Christian Klinger, Mag. Anette Klinger a DI (FH) Stephan Kubinger, MBA.

Firma Internorm má jednu specialitu, totiž to, že její zaměstnanci u ní pracují dlouhodobě - mnozí z nich jsou zde již 30 a více let. V roce 2010 odešel jeden pracovník ze závodu v Traunu do zaslouženého důchodu po 45 (!) letech. V průměru zůstávají zaměstnanci u podniku 11,2 let; u těch, kteří zde pracují více než tři roky, činí tento průměr dokonce 13,9 roku. "Taková věrnost našich zaměstnanců je jedním z důvodů našeho úspěchu", tvrdí Klinger.


Mag. Christian Klinger, jednatel a mluvčí společnosti
 
Výrobní závody Traun, Sarleinsbach a Lananch vyprodukovaly do dnešního dne více než 18,5 miliónů okenních jednotek - 100% "made in Austria" (na obrázku: provoz Traun).

Příkladnou věrnost zaměstnanců podporuje podnik pomocí velkého počtu nejrůznějších akcí jako jsou "worklife@internorm", iniciativy pro podporu zdraví, aktivity pro budování týmu, ale i aktivní pěstování firemní kultury. Kromě toho se všichni pracovníci - ať již úředníci nebo dělníci - finančně podílejí na výsledcích podniku.

2011: 29 miliónů eur na inovace a nové výrobní technologie

Jubilejní rok 2011 charakterizuje motto "80 let firmy Internorm - myšlenkami napřed". Společnost nyní investuje 29 miliónů eur do inovací a nových výrobních technologií. Hned na počátku roku prezentuje Internorm dva nové vysoce tepelně izolační okenní systémy: plastové okno s certifikátem pro pasivní domy "THERMO passiv" vykazující hodnotu tepelné izolace UW do 0,69 W/m2K a okno "THERMO design", které je rovněž optimálně přizpůsobeno pro nízkoenergetické a pasivní domy (UW do 0,71 W/m2K). Oba okenní systémy jsou vybaveny trojsklem SOLAR+ (od roku 2011 novým, energeticky úsporným standardním sklem firmy Internorm). U tohoto izolačního trojskla se speciální povrchovou vrstvou, která byla vyvinuta exkluzivně pro Internorm, je celková energetická propustnost o 20 % vyšší než u standardního trojskla. Tím se o 20% zvyšuje i zisk solární energie.

 

Dnes zaměstnává Internorm více než 1.800 pracovníků. (obrázek vlevo: výroba plastových oken v závodě Sarleinsbach;
obrázek vpravo: výroba skla v závodě Traun).

Číslo 1 v oboru oken pro nízkoenergetické a pasivní domy

Kromě svých jedinečných schopností a kvalifikace v oblasti plastových oken je firma Internorm také evropskou vedoucí značkou oken pro nízkoenergetické a pasivní domy se svými dřevohliníkovými produkty. Téměř patnáct let vyvíjí a vyrábí firma Internorm vysoce kvalitní dřevohliníková okna a domovní dveře, které již ve standardním provedení odpovídají kritériím pro pasivní domy a představují normu v celoevropském měřítku. Jako jediný podnik v celé Evropě se může Internorm prokázat devíti certifikáty pro pasivní domy dle Institutu pro pasivní domy (Passivhausinstitut) v Darmstadtu.


www.internorm.cz
 
 
Reklama