Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stínicí technika - trendy 2019

V oblasti stínicí techniky mohou být výrazným hybatelem dotační programy. Nejoblíbenějším řešením stínicí techniky jsou v Česku v posledních letech venkovní žaluzie, v loňském roce zaujímaly téměř poloviční podíl ze všech řešení stínění.

Vnější žaluzie od října 2018 s dotací, foto Lomax
Vnější žaluzie od října 2018 s dotací, foto Lomax

Nejoblíbenějším řešením stínicí techniky jsou v Česku v posledních letech venkovní žaluzie, v loňském roce zaujímaly téměř poloviční podíl ze všech řešení stínění.

Jejich pozice by přitom měla posilovat i v příštím roce. „Jedním z důvodů je letošní extrémně dlouhé období vysokých teplot, které trvalo už od dubna prakticky půl roku. Uživatelé se proto ještě více přikláněli k variantě venkovních žaluzií, které patří z hlediska zastínění mezi nejúčinnější. Tato enormní poptávka se částečně přenese i do příštího roku,“ uvedl Jan Malysz, obchodní ředitel společnosti Lomax, která se zabývá produkcí stínicí techniky a garážových vrat.

Od října 2019 dotace na venkovní žaluzie v Nové zelené úsporám

Druhým významným důvodem pro ještě větší oblibu venkovních žaluzií v příštím roce je také skutečnost, že je na ně od letošního října možné získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. „Dotační program by měl uživatelům pomoci, aby nevyhledávali sice levnější, ale zato málo účinná řešení odstínění. Popularita venkovních žaluzií proto bude výrazně stoupat, a to zřejmě až do roku 2021, kdy možnost získání dotace skončí,“ doplnil Malysz.

Nová zelená úsporám aktuálně na TZB-info

 
 
Reklama