Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Je potřeba změnit pohled na funkci skleněných plášťů budov

SunGuard SN 70/37 minimalizuje potřebu umělého osvětlení, nabízí excelentní solární ochranu spolu s mimořádnou tepelnou izolací a je možná varianta jako vrstvené bezpečnostní nebo jako akustické vrstvené sklo.

Bez ohledu na debatu, zda nebo do jaké míry za globální změny klimatu může lidská činnost, lze tento jev považovat za vědecky prokázaný fakt. A proto je potřeba změnit pohled na funkci skleněných plášťů budov a zvolit takové materiály, které vlivy globálních změn klimatu maximálně eliminují.

Globální změny klimatu vyžadují nový pohled na zasklení budov

Ze všech scénářů, které publikuje Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC), vědecký orgán pod záštitou OSN, vyplývá, že výskyt extrémně vysokých teplot převýší výskyt opačných, mrazivých extrémů.
Vědci považují za jisté, že v budoucnu bude docházet stále častěji a na delší dobu k vlnám vysokých veder, byť se čas od času objeví i extrémně chladné zimy. Zdá se také, že v budoucnu budeme mít spíše dvě roční období (léto, zimu) s rychlým přechodem mezi nimi, oproti tradičním a přibližně stejně dlouhým čtyřem ročním obdobím. V energetických výdajích to znamená, že budeme platit více za ochlazování a klimatizaci než za topení. Navíc snížení teploty o 1°C je mnohem náročnější a dražší, než zvýšení teploty o stejný stupeň Celsia.

Guardian, jeden z největších výrobců plaveného skla, proto doporučuje při návrhu a vlastní realizaci budov na budoucí klimatické změny myslet a použít pro skleněné fasády a další zasklení budov materiály, které mají vysoký faktor selektivity – propustnost přirozeného světla oproti solární energii.

Technická univerzita Liberec, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian
Technická univerzita Liberec, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian, foto PRAM Consulting

Konkrétně Guardian doporučuje sklo SunGuard SN 70/37, s vysoce selektivním povlakem, které minimalizuje potřebu umělého osvětlení, nabízí excelentní solární ochranu spolu s mimořádnou tepelnou izolací.
Toto neutrální sklo je dostupné také jako vrstvené bezpečnostní nebo jako akustické vrstvené sklo. Dodává se i v modifikaci vhodné k teplenému tvrzení nebo ohýbání za tepla. Ve všech případech je vždy použito jako základní sklo ExtraClear Float pro lepší neutralitu a podání barev.

Potřebné parametry skel je možné porovnat a pro konkrétní budovu spočítat v aplikaci Guardian Konfigurátor.

Spielberg Offices Brno, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian
Spielberg Offices Brno, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian, foto PRAM Consulting

CTP Towers Ostrava, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian
CTP Towers Ostrava, zasklení SunGuard SN 70/37 Guardian, foto PRAM Consulting

 
 
Reklama