Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Krásné Počernice – nízkoenergetické bydlení nad zemí i pod zemí

Úspora ukrytá v budovách představuje jeden z největších energetických zdrojů vůbec. Pro představu jsou to násobky energie, kterou by vyprodukovalo spálení veškerých evropských zásob uhlí. Tento prostý fakt a neustálý růst cen energií jsou také důvodem rozmachu nízkoenergetických domů, zateplování a modernizace staré zástavby.

Trendem posledních let jsou také celé komplexy nízkoenergetických domů a bytů. Jeden z nich nalezneme například v Praze Horních Počernicích. Zde vyrůstají již několik let nízkoenergetické a nízkoprovozní bytové a rodinné domy developera Konhefr.

Konhefr Krásné Počernice Obr. 1: Krásné Počernice
Obr. 1: Krásné Počernice

Současným projektem je například nízkoenergetický komplex Krásné Počernice. Ten navazuje na úspěšný bytový soubor Horní Počernice – V Lukách, který získal titul Stavba roku 2008 za vytvoření obytné skupiny s rozmanitými typy bytových staveb se zřetelem k netradičnímu řešení obytných prostorů a využití alternativního zdroje tepelné energie.

Stavba projektu Krásné Počernice byla zahájena k 1. červnu 2011 a jeho kolaudace se očekává na podzim roku 2012. Projekt zapadá svým architektonickým zpracováním do krajinného rázu lokality, vyjímá se pojetím exteriérů i interiérů budov a svou provozní, nízkoenergetickou inteligencí. Všechny domy projektu splňují přísná kritéria pro udělení Průkazu energetické náročnosti budovy třídy A. Takové úspory je docíleno kombinací technologií, jakými jsou tepelná čerpadla, podlahové topení, využití přirozeného krajinného reliéfu, rekuperace vzduchu, ekvitermní regulace, inteligentní systém elektroinstalace a další. Součástí projektu Krásné Počernice jsou také neotřelé byty v zemi.

Krásné Počernice pod zemí

Konhefr Krásné Počernice Obr. 2: Půdorys projektu Krásné Počernice
Obr. 2: Půdorys projektu Krásné Počernice

Projekt Krásné Počernice sestává ze čtyř samostatných budov na pozemcích o celkové výměře 8 956 m2. Jedná se o jeden rodinný dům A v dispozici 5+KK situovaný v severní části pozemku a tři bytové domy B, C a D, ve kterých je navrženo celkem 43 bytových jednotek v dispozicích 1+KK až 4+KK o velikosti od 33 do 125 m2 a dva nebytové prostory. Každý objekt Krásných Počernic bude mít samostatné vytápění tepelnými čerpadly. Byty budou navíc vybaveny rekuperačními jednotkami a ekvitermní regulací teploty.

V bytových domech B a C je navrženo 11 bytů přímo v zemi. Zejména objekt C (vyznačený na obr. 2 na půdorysu projektu) využívá sklonu parcely a je výrazně zapuštěný do země.

Konhefr Krásné Počernice Obr. 3: Skupina domů v zemi F projektu Nové Počernice
Obr. 3: Skupina domů v zemi F projektu Nové Počernice

S výstavbou domů v zemi začal Konhefr jako první developer v České republice již u projektu Nové Počernice, který byl kolaudován v roce 2009. Skupina těchto domů v zemi F získala dokonce nominaci na cenu Státního fondu rozvoje bydlení za nejlepší stavbu určenou pro bydlení pro rok 2010.

Pro tento typ bydlení jsou charakteristické velké čelní prosklené plochy otočené na jih, které v bytech zajišťují stabilní dostatek světla. Umístnění bytu pod vrstvu zeminy udržuje v domácnosti stálé mikroklima. Stabilní teplota bytu v zemi bez ohledu na počasí činí přibližně 10–14 °Celsia. V zimě tak stačí zvýšit teplotu o 10 °C, zatímco v letním období není v bytech horko. Bytový komfort doplňuje podlahové topení a rekuperační jednotka s tzv. „bypassem“, který umožňuje noční provětrávání objektu chladným venkovním vzduchem – pasivní chlazení. Část bytů v zemi projektu Krásné Počernice má také vlastní předzahrádky s vodovodním přívodem, vlastními zásuvkami a osvětlením.

Na obrázku 4 je zobrazen půdorys krajního bytu v zemi domu C a jeho konkrétní vnitřní dispozice s vlastní předzahrádkou orientovanou na jih. Součástí bytů je také atrium na východní straně bytu. Toto atrium plní funkci dalšího světlovodu a navíc je umístěno mezi ložnici a dětský pokoj, čímž vytváří akustickou bariéru. Atrium je zároveň přístupné jak z obývacího pokoje, tak z ložnice.

Celková dispozice bytu myslí na maximální využití obytných ploch a praktické umístění jednotlivých místností. Před samotným vstupem do bytu se nachází komora. Bytová předsíň je napojena na pracovnu, ložnici se samostatnou koupelnou a WC a velký obývací pokoj spojený s kuchyní. V kuchyni je standardní samostatné připojení pro myčku. Z obývacího pokoje pak ústí chodba vedoucí do dětského pokoje a samostatné koupelny s WC. Příčky bytu z vápenopískových cihel o tloušťce 115 mm jsou díky vysoké objemové hmotnosti materiálu dostatečným akustickým izolantem. Celková obytná plocha bytu včetně předzahrádky a atria je 211,37 m2.

Konhefr Krásné Počernice Obr. 4: Půdorys bytu v zemi projektu Krásné Počernice a rozloha místností
Obr. 4: Půdorys bytu v zemi projektu Krásné Počernice a rozloha místností
Tabulka místností – byt v zemi
PodlažíJménoPlocha [m2]
1.PPPředsíň5,15
Domácí práce5,78
Ložnice17,12
Koupelna + WC8,48
Obývací pokoj + KK42,71
Chodba2,96
Koupelna + WC5,21
Dětský pokoj16,44
Celkem byt103,85
1.PPAtrium12,52
Předzahrádka95,00
Celkem107,52
Celkem byt + balkony a terasy211,37
 

Standardy a vybavení bytových domů Krásné Počernice

Všechny bytové jednotky a domy jsou vytápěny z centrálních kotelen tepelnými čerpadly vzduch–voda značky Mitsubishi electric Zubadan. Čerpadla jsou opatřena elektrickými patronami pro případ jejich výpadku a zároveň fungují jako ochrana proti bakteriím legionella. Ohřev topné vody je v teplotním spádu 55/40 °C. Akumulační nádrže umístněné v kotelnách bytových domů jsou sériově zapojeny a jejich objem se u jednotlivých bytových domů pohybuje od 1 200 l do 2 400 l.

Byty v objektech B a C jsou vybaveny teplovodním podlahovým topením. Bytový dům D je vytápěn deskovými radiátory s termostatickými ventily. Obytné místnosti včetně kuchyně mají plovoucí laminátovou podlahu. Čistý vzduch a zdravé vnitřní prostředí bez alergenů a bakterií v bytech a nebytových prostorech zajišťuje rekuperace. Použité rekuperační jednotky Lossnay nabízejí také možnost provětrávání objektu chladným venkovním vzduchem. Byty jsou dále vybaveny ekvitermní regulací teploty. Ta zajišťuje regulaci topné vody v závislosti na venkovní teplotě. Čím nižší je venkovní teplota, tím více je ohřívána topná voda a naopak. Teplota v místnosti tak zůstává stabilní a navíc ji lze v ložnicích, dětských pokojích a pracovnách regulovat individuálně.

Zájemci o bydlení v Krásných Počernicích si mohou částečně uzpůsobit další zařízení bytu. Některé úpravy jsou však podmíněny dalšími investicemi kupujícího. V koupelně je například možné požadovat bidetovací WC, které je u některých bytů standardem, nebo vyměnit vanu za sprchový kout. Přibližně dvě pětiny bytů v přízemích bytových domů a u bytového domu C také v prvním nadzemním podlaží jsou přístupné přímo z terénu a lze je po drobných úpravách v koupelnách využít jako bezbariérové. Standardem každého bytu je základní jednotka inteligentního systému, kterým je ovládáno topení a rekuperace vzduchu. Tuto jednotku lze doplnit o mnoho dalších funkcí, například alarmem.

Konhefr Krásné Počernice Obr. 5 Bytový dům D – vizulizace
Obr. 5 Bytový dům D – vizulizace
Konhefr Krásné Počernice Obr. 6 Bytový dům D – aktuální situace po kolaudaci
Obr. 6 Bytový dům D – aktuální situace po kolaudaci

O společnosti Konhefr

Developerská společnost Konhefr vznikla v roce 1996. Zaměřuje se zejména na výstavbu nízkoenergetických rodinných a bytových domů s využitím moderních ekologických technologií a postupů, které dělají domy úspornější a provozně nenáročné. Domy Konhefr získaly již několik prestižních ocenění.

Pro více informací: http://www.konhefr.cz

 
 
Reklama