Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vítěz Energy Globe Award - slaměný dům

Vítězem E.ON Energy Globe Award ČR 2011 se stal nízkoenergetický dům z přírodních materiálů. Stavitelem je Lukáš Čejna z Kruplova na Jindřichohradecku, který nás pozval na návštěvu.

Nízkoenergetický dům z čistě přírodních materiálů postavil pouze ze dřeva, kamene, slámy, hlíny a rákosu. Nosný systém patrového nepodsklepeného domu tvoří dřevěný tesařský skelet bez hřebíků a jiných kovových spojovacích prvků. Kostru vyplnil mladý kutil vrstvami slámy, které potáhl hliněnými omítkami a nahodil pískovo–jílovým štukem. U vnější omítky si pomohl takzvaným králičím pletivem na dřevěných sloupcích nebo přímo na balících slámy, na než nanesl směs rozředěné jílové hlíny, hnoje, pilin, slámy a písku. Stěny nakonec natřel vápenným nátěrem, aby jim umožnil „dýchat“ a přirozeně pracovat s okolními teplotními podmínkami. Střecha slaměnky je z rákosu a ve špici po celé délce zabezpečena šindelovým krovem. Životnost domu odhaduje majitel na desítky let, přičemž zdůrazňuje, že se nesnažil o to, aby dům byl věčný, ale aby žil společně se svými obyvateli. „Pro bezproblémové fungování je nejdůležitější předejít zatékání vody do objektu. Dům stojí na kamenných základech s 30centimetrovým podvětráváním a terén pod základy je vyspádovaný od středu ke kraji, aby se pod domem nemohla držet voda,“ vysvětluje Lukáš Čejna.


Ve svém domě zachoval vítěz i tradiční interiérové členění místností. Čistě obdélníková dispozice umožňuje rozdělení přízemí domu na dvě části – soukromou s velkou ložnicí a koupelnou a návštěvní, tedy ústřední místnost s hliněnou pecí, zastávající roli kuchyně i obýváku. Toto řešení navíc přirozeně využívá tepla hliněných kamen a zajišťuje šetrné hospodaření s energií. Dům vytápějí kamna v přízemí, které zároveň slouží jako pec na vaření. Výškově dosahují až do patra, kde plynule přecházejí do komína a zajišťují sálavé teplo s výdržností až 12 hodin. Elektřina se používá výhradně pro provoz umělého osvětlení, pračky, lednice a vodního čerpadla. Líbí se vám takové řešení? Stavba ovšem není o mnoho levnější, než u klasických řešení. Vítěz ji vypočítal na 2,5 mil. korun.

Podrobnější informace o soutěži včetně dalších oceněných projektů: http://www.energyglobe.com/cs_cz/eon-energy-globe-award-cr

 
 
Reklama