Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ambiciózní projekt Český ostrovní dům pomůže na svět soběstačným a vysoce šetrným budovám

Český ostrovní dům si klade za cíl akcelerovat nástup udržitelných technologií do domácností a budov, přispět k vývoji soběstačné architektury a dokázat, že existují možnosti, jak budovat stavby nové generace nejen krásné, ale i šetrné k přírodním zdrojům.

Zdroj: www.ceskyostrovnidum.cz
Zdroj: www.ceskyostrovnidum.cz

Autoři projektu prostřednictvím architektonické soutěže propojili nejrespektovanější technické a architektonické odborníky s nadějnými studenty architektury a stavebnictví. Formou dvoukolové soutěže, která probíhala pod záštitou fakulty stavební ČVUT v Praze a VŠTE v Českých Budějovicích vzniklo pět výjimečných soběstačných konceptů, tzv. ostrovních budov.

„Budova, která je kompletně odpojena od inženýrských sítí, je ve své podstatě technologickým a estetickým oříškem, jednoduše je to obrovská výzva. Proto bylo nutností, aby na něm pracoval tým těch nejlepších odborníků a my měli velké štěstí, že je náš projekt skutečně přitáhl. Je to velmi náročné a fascinující téma zároveň,“ popisuje autor projektu Pavel Podruh.

Pokud půjde vývoj podle plánu, na jaře 2018 začnou stavební práce prvních dvou prototypních staveb projektu Český ostrovní dům. Podrobnější informace zjistíte v článku na ESTAV.cz.


 
 
Reklama