Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o nízkoenergetické byty stoupá, letos se jich postaví 257

Zájem o nízkoenergetické byty v Česku stoupá. V letošním roce jich developeři postaví 257, tedy o 85 procent více než loni. Sdělila to realitní poradenská společnost JLL.

Z pohledu celého trhu jich je však stále minimum, protože jen loni se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v tuzemsku dokončilo 23.881 nových bytů.

"Primární výhodou jsou především úspory na nákladech za energie. Pro developery je však častou motivací také snaha odlišit se od konkurence a nabídnout na trhu něco mimořádného. Pro kupující to často bývá i určitý životní styl, důraz na ekologickou udržitelnost, ale například i zdravotní výhody, které s sebou některé technologie přinášejí," podotkl konzultant rezidenčního oddělení JLL Matěj Hejma.

Připouští, že tyto byty stále tvoří jen zlomek celého trhu. "Obecně je nízkoenergetických bytů v současnosti na trhu minimum. Většina projektů, které se momentálně staví, naopak uvádí spotřebu na vytápění v průměru zhruba 80 až 140 kWh/m2/rok," dodal Hejma.

Zelené stavby se v současnosti porovnávají především na základě průkazů energetické náročnosti (tzv. energetických štítků), přičemž za nízkoenergetické se označují ty stavby, jejichž spotřeba na vytápění nepřesahuje 50 kWh/m2 za rok.

Mezi největší nízkoenergetické a pasivní projekty, které by měly být dokončeny v průběhu roku 2015, patří například Green Motol s 137 byty od finského developera YIT. Další stavbou je projekt Top Rezidence v Šáreckém údolí od KKCG Real Estate s 50 řadovými domy či projekt Ecocity Malešice od JRD, kde by tento rok měla být dokončena druhá etapa projektu s 66 pasivními byty.

Jedním z dosud největších realizovaných projektů je projekt X-Loft v Praze 8 - Libni od developera Design Development. Ten nabízí celkem 185 nízkoenergetických a pasivních bytů s měrnou potřebou energie na vytápění mezi 15 - 30 KWh/m2 za rok.

K dalším developerům, kteří se "zeleným bydlením" v tuzemsku zabývají, patří také společnosti Skanska, KonHefr či Sekyra Group.

 
 
Reklama