Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská kancelářská budova Amazon Court byla oceněna zlatým certifikátem

Společnost CA IMMO získala zlatý certifikát DGNB pro budovu Amazon Court. Jedná se o nejvyšší možné hodnocení mezinárodního certifikačního systému Německé rady pro trvale udržitelné budovy.

Amazon Court je prvním projektem v České republice, který se tímto oceněním může pyšnit.

Bruno Ettenauer, CEO společnosti CA IMMO komentuje ocenění: „;Tento certifikát je pro nás velmi důležitý, protože hodnota budovy Amazon Court je tak více přístupná veřejnosti. Mnoho dalších našich projektů bylo postaveno se stejnými kritérii, ale zatím nebyly certifikovány. V příštích několika letech podrobíme systematickému hodnocení trvalé udržitelnosti všechny naše projekty.“ CA IMMO má nyní ve fázi certifikačního procesu sedm svých projektů. Spolu s kancelářskou budovou Nord 1 v Europaviertelu ve Frankfurtu nad Mohanem, která získala „Stříbrné“ ocenění DGNB, je Amazon Court druhým takto certifikovaným projektem z portfolia CA IMMO.

Jsme hrdí, že Amazon Court je první budovou v České republice, která tento certifikát získala. Při procesu certifikace DGNB byla zkoumána nejen samotná budova, ale také lokalita a to z mnoha úhlů pohledu. V potaz byla brána jak ekologická, tak také ekonomická, funkční i technická stránka projektu,“ říká Alois Vyleta, ředitel české kanceláře CA IMMO. Amazon Court spolu s budovami Danube House a Nile House tvoří významný administrativní areál River City Prague v pražském Karlíně. S převzetím společnosti Europolis v lednu 2011 se celá River City Prague stala součástí portfolia CA Immo Real Estate Management Czech Republic s.r.o.

Amazon Court se stal vlajkovou lodí pro koncept tzv. „modré budovy“, která je trvale udržitelná v tom nejlepším smyslu slova. Její uživatelé mohou pracovat ve zdravém a příjemném prostředí. Potřebujeme partnery, jakým je společnost CA IMMO, pro které je trvale udržitelný rozvoj každodenním snažením,“ říká Philipp Kaufmann, zakládající prezident organizace ÖGNI, která certifikaci prováděla.

Amazon Court má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží a svým nájemníkům nabízí 19 800 m² kancelářských prostor a 2 200 m2 pro obchody a služby. Využívá energeticky úsporných technologií v kombinaci s využitím přírodních zákonitostí. Typickým příkladem tohoto přístupu je tzv. záplavové větrání, jež zajišťuje „zdravou“ klimatizaci, která umožňuje výměnu vzduchu v kancelářských prostorech několikanásobně častěji než u běžných budov.

Z dalších technologických inovací můžeme jmenovat ojedinělý systém střešní konstrukce, který byl v České republice použit vůbec poprvé. Jeho základem je ETFE fólie, z níž jsou vymodelovány „vzduchové polštáře“, které tvoří střechu budovy. Designová stránka budovy Amazon Court je také jedinečná. V atriu zaujme systém různobarevných vnitřních žaluzií, které se samy zatahují podle pohybu slunce či vodní plochy, které spolu s rozmanitou zelení dodávají celému prostoru unikátní atmosféru.

Za svůj neotřelý design a technické inovace získala budova Amazon Court mezinárodní ocenění Mipim Architectural Review „Future Project“ Award 2008 (Budova budoucnosti). Amazon Court také získal 1. cenu v soutěži Best of Realty v kategorii „Nová administrativní centra“ v roce 2010.

 
 
Reklama