Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

DORSIS: Spolupráce s architekty i účast při montáži nám dává skvělou zpětnou vazbu

Vhodným výběrem dveří a posuvných stěn lze zcela proměnit interiér v domě, v bytě nebo v kanceláři. Na nejaktuálnější trendy v možnostech a designu dveří jsme se ptali Davida Velímského, jednatele společnosti DORSIS.

Na Vašich webových stránkách se mohou návštěvníci inspirovat a vybírat z široké palety dveří se skrytými zárubněmi, posuvných stěn, křídel a dalšího sortimentu. Který ze systémů nebo produktů je pro Vás tím nejpodstatnějším a proč?

David Velímský, jednatel společnosti DORSIS

Důležité jsou pro nás pochopitelně všechny produkty a služby, ale „srdcové“ jsou ty výrobky, které jsme kompletně vyvinuli sami.
Hlavní roli v tomto směru hraje koncept Fortius 52 – dveře se skrytými zárubněmi v kvalitě překonávající standardy běžné na trzích, kde působíme. Úspěšné jsou klasické interiérové verze, rostoucí zájem vidím také o funkční varianty, například bezpečnostní nebo protipožární dveře se skrytými zárubněmi.
Vyslyšeli jsme poptávku po industriálních interiérových prvcích a vyvinuli rámové celoskleněné příčky Digero. Jedná se o povedený designový produkt, přesto jsme překvapení úspěchem, kterého s projektem Digero dosahujeme.

Výrobce designových interiérových prvků musí reagovat na trendy a také je pokud možno určovat. Jaká je Vaše poslední novinka a čím je výjimečná?

Jsem rád, že Dorsis roste v době, která vyznává minimalismus a industriál. Osobně jsem velký příznivec čisté estetiky minimalismu, moderní interiérové trendy proto nejen sledujeme, ale v maximální možné míře je promítáme do vývoje a výroby našich produktů.
Nejvýznamnější novinkou v tomto směru je Dorsis Woody, kombinace skryté zárubně Fortius 52 a rámové zárubně. Toto řešení umožňuje napojit rámovou zárubeň beze spár v jedné rovině se stěnou, spojit tak moderní vzhled dveří s tradicí orámování dveřní plochy. Designově i technicky je tento systém unikátní, proto jsme se rozhodli chránit ho průmyslovým vzorem.

Jak si má zákazník kromě designu z Vašeho sortimentu vybírat. Jaké vlastnosti u dveří a stěn z Vašeho sortimentu považujete za podstatné?

Mantrou naší práce je dokonalost finálního produktu, což znamená kvalitu a designovou vyspělost instalovaných dveří nebo příček u zákazníků, nikoliv jen vystavení dveří v prodejnách či showroomech. Proto se tolik soustředíme na vývoj celého konceptu zárubeň-dveře nebo příčka-dveře a úzce spolupracujeme s architekty i zákazníky. A proto se také podílíme na samotné instalaci. Máme tak pod kontrolou celý řetězec aktivit a služeb vedoucích k tomu, že zákazník dostane prvotřídní dlouhodobě kvalitní produkt.

Jaké povrchové úpravy dveří doporučujete? Co patří mezi aktuální oblíbené materiály, barvy a vzory?

Na designu dveří se pochopitelně projevují dlouhodobé trendy i krátkodobé módní vlny. Je dobré si uvědomit, že dveře pravděpodobně neměníme tak často, jako nábytek, proto je vhodné zaměřit se na nadčasové řešení. V tomto směru vidím minimalistický styl jako ideální – vrcholně designový, stylotvorný a přitom nedominantní, zkrátka ideální způsob řešení dveřního prostoru.
Při komunikaci s klienty se snažíme doporučovat technická řešení, samotný design dveří je spíše v rukou konečného uživatele nebo investora. Z pohledu používaných materiálů vidím, že po letech obliby lakovaných dveřních křídel se zákazníci začínají opět vracet k půvabům pravého dřeva či dřevěných dýh. Dřevo a přírodní dýha vnesou do interiérů eleganci, zvlášť ve chvíli, kdy je stejná dýha použita i na výrobu nábytku nebo jiných stylotvorných prvků. To je potom soulad v interiéru dokonalý.




Pracujete u Vašich výrobků s prosklenými variantami?

Řada projektů samozřejmě použití skla vyžaduje, ať již z důvodu designových nebo třeba prosvětlení prostoru. Naše motto „rozdělit i spojit“ nejlépe naplňují rámové dělicí příčky Digero, díky kterým lze elegantně rozdělit prostor při zachování společné estetiky celého prostoru. Příčky kombinujeme s prosklenými otevíravými či posuvnými dveřmi, volbu samotného skla má v rukou zákazník, instalovat můžeme prakticky jakékoliv bezpečnostní sklo v tloušťce 8 nebo 10 mm. Jsem rád, že prosklené příčky a dveře nacházejí uplatnění nejen v kancelářích a hotelích, ale uplatňují se stále více i v interiérech bytů a domů.

Nedílnou součástí dveří je kování a konkrétně kliky. Jaké zde pociťujete nebo lépe určujete trendy z hlediska materiálů, tvarů i barev?

Dorsis není výrobce dveřních kování, proto se v tomto směru cítíme být spíše poradci našich zákazníků. I v segmentu dveřních kování vyznáváme minimalismus, osobně jsem ale přesvědčen, že zvlášť v případě dveřních kování je nejdůležitější funkčnost a ergonomie. Barvy i materiály podléhají trendům, ale optimální velikost kliky a tvary bez ostrých hran oceníte pokaždé, když se kliky dotknete.

Zákazníci vždy oceňují možnost technické podpory při projektování i realizaci, od podrobných technických specifikací po vizualizace. Samozřejmostí je pružný servis. Jakou technickou podporu nabízíte svým klientům?

Spolupráce s architekty, projektanty i zákazníky tvoří přirozenou součást naší práce. Konzultujeme již přípravné a projektové činnosti a hledáme optimální technické řešení tak, aby se zákazník mohl zabývat jen designem. Následnou montáž buď konzultujeme nebo přímo realizujeme, aby výsledný produkt byl skutečně dokonalý. Spolupráce s architekty i účast při montáži nám zároveň dává skvělou zpětnou vazbu a data pro zdokonalování a vývoj dalších produktů.
Ve vývojovém i obchodním týmu Dorsisu máme odborníky vzdělané jak v oboru výroby nábytku či dveří, tak architektury a stavebnictví, dokážeme tak interně kvalitně posoudit možnosti dalšího vývoje i instalací našich výrobků do nových projektů. Na tým svých kolegů jsem pyšný a jsem rád, že mám příležitost jim poděkovat i veřejně.




 
 
Reklama