Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejrychleji postavený dům - padl nový český rekord

Dřevostavba za 20 hodin 40 minut

Společnost Palis, výrobce a dodavatel dřevostaveb, postavila dům za 20 hodin 40 minut a vytvořila tím dne 30. 3. 2007 nový, první český rekord. Přízemní dřevostavba o rozloze 90 m2, s dispozicí 4+1, byla postavena průběžným způsobem bez použití stavební mechanizace.

Stavba domu, na kterém pracovalo současně nejvýše 8 osob, byla realizována v rámci výstavy For Arch v Plzni a pod dozorem rozhodčího Agentury "Dobrý den". Rekord tak bude zapsán do České knihy rekordů. Dřevostavba byla dokončena dle všech norem ČSN do finální fáze tak, jak by byla předána skutečnému zákazníkovi (kromě instalací a komínu).

Společnost Palis staví dřevostavby již 10 let a její jednatel, Ing. Jaromír Eisman komentuje situaci: "Stavíme domy pro zdravé bydlení s co nejmenším počtem nepřírodních materiálů. Chtěli jsme unikátním rekordem, o který se ještě nikdo nikdy ve světě nepokusil, ukázat na možnosti a výhody stavby domu ze dřeva."

Technologie suché výstavby, kdy se nemusí čekat na vysychání vody při stavebních procesech, je typická pro dřevostavby. Právě tento systém stavby a pracovitý a nadšený tým umožnil pokoření rekordu. A dokonce i překonání prvotního plánu, ve kterém bylo cílem postavit dům za 24 hodin.

Dům o půdorysných rozměrech 11,6 x 7,8 m byl postaven na předem připravenou základovou desku. Nosná sloupková konstrukce byla vytvořena z profilů 50 x 140 mm v rozteči 625 mm a vyplněna minerální vlnou v tloušťce 150 mm. Opláštění ze statického hlediska bylo provedeno dvěma různými způsoby - sádrovláknitými deskami Rigidur a OSB deskami Egger 12 mm. Existuje více variant skladby nosného stěnového panelu, např. i oboustranné opláštění sádrovláknitou deskou.

Na vnitřní obklad nosné konstrukce byly použity různé typy materiálu - sádrovláknité desky Rigidur nebo sádrokartonové desky Rigips na vrstvu OSB desek. Fasáda domu, vnější opláštění, byla provedena profilovými palubkami tloušťky 24 mm s nátěrem v barvě dubu.

Na nenosné příčky, které byly postaveny ze sloupků 50 x 100 mm, byly použity standardní sádrokartonové desky a také protipožární růžové sádrokartonové desky Rigips přišroubované na OSB nebo sádrovláknité desky. Protipožární sádrokartonové desky jsou prověřenou variantou stavby příček i v bytovém domě, nikoliv jen v rodinném.

Na stavbu stěn koupelny byly zvoleny sádrovláknité desky Rigidur, protože jsou mechanicky velmi odolné a již z výroby impregnované proti vlhkosti. Desky Rigidur mají vysokou únosnost (až 80 kg na jeden kotevní bod), takže na ně bylo možné přímo lepit keramické obkladačky s béžovým abstraktním vzorem. V praxi se na ně běžně zavěšují i skříňky. Jako alternativní řešení pro prostory se zvýšenou vzdušnou vlhkostí byly použity zelené impregnované sádrokartonové desky.

Sedlová střecha byla klasické konstrukce s vrcholovou vaznicí a pohledovými krokvemi. Na krokve bylo provedeno pobití palubkami tloušťky 24 mm. Tepelnou izolaci střechy a současně krytinu tvořily střešní panely Kingspan KS 1000 RT s trapézovým plechem v červené barvě. Okna byla dřevěná EURO s izolačním dvojsklem, dveře masivní z borového dřeva se stejnými obložkami.

Do interiéru domu byly umístěny zařizovací předměty pro dotvoření celkového dojmu. Stěny byly vymalovány bílou barvou. Po barevný kontrast byla v obývacím pokoji položena plovoucí podlaha v barvě kanadského dubu a v ostatních pokojích tmavé koberce.

Domy ze dřeva se stávají stále více vyhledávanou alternativou ke klasickým zděným stavbám. Hlavním důvodem je nižší hmotnost konstrukcí, subtilnější obvodové stěny, rychlá výstavba, snadná možnost změny dispoziční řešení domu v průběhu jeho používání, velmi dobré tepelně technické vlastnosti a v neposlední řadě příjemné a zdravé klima v interiéru.

Fotoreportáž z místa akce:


1) Stavba vnější nosné konstrukce a střechy.
 
2) Zateplování vnější stěny.Vkládání minerální izolace na sádrovláknité desky Rigidur.


3) Dokončování střechy z panelů Kingspan.
 
4) Montáž vnějšího opláštění - dřevěné fasády.


5) Stavba vnitřních příček. Instalace růžové protipožární sádrokartonové desky Rigips
 
6) Tmelení sádrokartonových desek.


7) Finalizace koupelny - lepení keramických obkladů na sádrovláknité desky Rigidur.
 
8) Dokončování interiéru - malování stěn.


9) Přeměřování stavby pro potvrzení rekordu.
 
10) Pracovní tým po úspěšném dosažení rekordu.

Pohledy na dokončenou dřevostavbu:

   

     


O společnosti Palis, s.r.o.

Společnost Palis se zabývá komplexním zpracováním dřeva až do finálního výrobku. Do produktového portfolia patří výroba a výstavba rodinných domů, skladových hal, dětských hřišť, zahradního nábytku, plotů, zástěn a dalších konstrukcí ze dřeva. Společnost vznikla již v roce 1991 v Plzni. V průběhu své činnosti získala řadu certifikátů a také čestných uznání za svoje produkty.
www.palis.cz

O společnosti Rigips, s.r.o.

Společnost Rigips je významný výrobce a dodavatel sádrokartonových systémů, polystyrenových izolací a sádrových omítek a malířských stěrek Rimano. V České republice má již patnáctiletou tradici. Ve svých 3 výrobních závodech vyrábí produkty nejvyšší světové kvality srovnatelné s předními evropskými výrobci a splňuje nové normy zaváděné v EU. Díky své příslušnosti ke koncernu Saint-Gobain, který ročně vyčleňuje cca 345 mil. EUR na výzkum a vývoj, využívá společnost Rigips know-how z celého světa. Společnost Rigips je certifikována pro systém managementu jakosti dle EN ISO 9001:2000.
www.rigips.cz

O společnosti Saint-Gobain

Koncern Saint-Gobain je evropský a světový lídr ve všech svých obchodních odvětvích, patří do první stovky světových průmyslových korporací. Koncern má 5 hlavních divizí - stavební materiály, sklo, obalové materiály, speciální High -Tech materiály, distribuční řetězce.

Počátky společnosti Saint-Gobain spadají do Francie 17. století, půldruhého století nato překračuje Saint-Gobain hranice Francie. Dnes již působí ve více než 50 zemích světa, ve kterých sdružuje 1.200 společností a zaměstnává více než 200.000 lidí 70ti národností.

Pro doplňující informace, kontaktujte:

Ivana Duchoňová
Marketing Specialist
Rigips, s.r.o.
Tel.: +420 296 411 762
E-mail: ivana.duchonova@bpb.com
www.rigips.cz


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...