Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Den dřevorádů 2019: zasazené lípy a postavené lavičky pro charitu

Na palouku u 60letých sekvojovců v pražském lese se sešlo v neděli 15. září přes 120 nadšenců, kteří měli během slunečného odpoledne napilno. Sázeli lípy, závodili ve dřevácích a také objevovali les očima lesníka. To vše na druhém ročníku Dne dřevorádů.

Dne dřevorádů zorganizovala Nadace dřevo pro život v rámci projektu Dřevo je cesta, aby ukázala přínos dřeva jako naší obnovitelné suroviny pro českou veřejnosti i planetu.

Ta procházka s lesníkem byla perfektní. Takhle jsem o lese nikdy neuvažoval,“ svěřil se jeden z účastníků se svými dojmy. Účastníci byli nadšení také z toho, že ve spolupráci se společností STORA ENSO ČR mohli postavit šest dřevěných laviček pro tři dobročinné organizace z okolí: Thomayerovu nemocnici, Sue Ryder a Klokánka.

Během prvního ročníku Dne dřevorádů byl vytvořen republikový rekord v počtu dřevorádů na jednom místě, kterých se tehdy sešlo 72. Letos se ho organizátoři akce pokusili překonat – a úspěšně. V jeden moment a na jednom místě sešlo 87 dřevorádů! Příští rok prý cílí na rovnou stovku. Podaří se jim to? Zapište si do diáře, že Den dřevorádů 2020 se koná 13. září 2020, a přijďte se přesvědčit sami.

Kdo je to ale dřevorád. „Pro nás je to každý, kdo má rád les a dřevo, je si vědom významu péče o naše lesy a zároveň se registruje na našem webu. Dostane se tak do komunity stejně naladěných lidí, pro které pořádáme alespoň jednou ročně akce v lese,“ upřesnila vedoucí projektu Terezie Poláková. Do komunity se mohou hlásit jak fyzické, tak právnické osoby. Všichni dostanou letáčky, placky a nálepky, aby svou lásku ke dřevu mohli šířit i mezi své známé či zákazníky. Podle Polákové se do projektu již zapojilo 901 dřevorádů – fyzických osob – a 199 firem z lesnicko-dřevařského sektoru. Do této komunity patříme i my.






Nadace dřevo pro život
logo Nadace dřevo pro život

Posláním Nadace dřevo pro život je podporovat dřevo jako domácí obnovitelnou surovinu pro každodenní využití, a tím chránit naše neobnovitelné zdroje i pro další generace. Nadace dřevo pro život organizuje každoročně velké množství aktivit, kterými pomáhá ...