Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

XILIX GEL použit při rekonstrukci Kostela Svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

Rozsáhlá rekonstrukce barokního krovu s dřevěnou kopulí nesoucí cennou fresku si vyžádala použití šetrné a spolehlivé metody sanace.

Ojedinělou částí stavby barokního kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, národní kulturní památky je celá krovová konstrukce kopule s dřevěnými ramenáty. Generálním projektantem byl Ing. Arch. Michal Zlatuška, zpracování projektové dokumentace pro dřevěné konstrukce bylo svěřeno Ing.  Miroslavu Navrátilovi z atelieru VERSATIL, realizace stavby pak firmě ARCHATT PAMÁTKY spol. s r.o. z Třebíče.

Krov byl napaden hmyzem plošně, sanaci tak bylo třeba pojmout komplexně a tak, aby nebyla poškozena historicky cenná freska. Bylo tedy třeba použít přípravek, který bude vzhledem k pigmentům i samotné omítce chemicky inertní a pro jistotu v maximální možné míře zabránit kontaktu přípravku s freskou. 
Z důvodů ochrany povrchových vrstev dřeva před rozvlákňováním bylo nepřípustné použít přípravky s obsahem kyseliny borité a jejích derivátů.

XILIX GEL nestéká a je tedy možné aplikovat jej tak, aby nepřišel do styku s freskou. Gel není třeba injektovat, k bezprostřední likvidaci aktivních larev postačí nanesení gelu na povrch dřeva. Přípravek je navíc nekorozivní a biocidy fixované na povrchu dřeva a zajišťují preventivní ochranu před případným budoucím napadením. 

Výrobce přípravku poskytuje na desetiletou záruku na účinnost ošetření. Vydává ji pouze řádně proškoleným aplikátorům, kteří respektují zásady správné aplikace a mají dostatečné zkušenosti. Tento nástroj představuje další stupeň kontroly kvality a větší míru jistoty pro investora.

Více informací

 
 
Reklama