Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Každý den v České republice vyroste více než 1 kvalitní dřevostavba

Členové ADMD postavili v roce 2020 krásných 497 rodinných domů, 12 objektů, jako jsou školky a nebo hotely, a 12 nástaveb. V rámci výstavby rodinných domů je to oproti roku 2019 nárůst o 3 %

Členské firmy v Asociaci dodavatelů montovaných domů (ADMD) podléhají přísným požadavků na kvalitu svých staveb podle certifikace Dokument národní kvality.

Tyto firmy postavily v roce 2020 krásných 497 rodinných domů, 12 objektů, jako jsou školky a nebo hotely, a 12 nástaveb. V rámci výstavby rodinných domů je to oproti roku 2019 nárůst o 3 % což v situaci, která panovala v roce 2020, považuji za velmi dobrý výsledek. Je vidět, že zájem o kvalitní dřevostavby stále roste.

Dřevěné rodinné domy můžeme rozdělit na dvě varianty, bungalovy a patrové domy. Bungalovů bylo v roce 2020 členy ADMD postaveno 308 ks, průměrná podlahová plocha byla 115 m2 a průměrná cena za stavbu na klíč činila 3,2 mil. Kč. Ze statistik také vyplynulo, že průměrná doba výstavby jednoho bungalovu je 3,7 měsíců do varianty na klíč (bez základové desky), což jen podtrhuje jeden z hlavních důvodů, proč si zákazníci dřevostavbu staví. Průměrná spotřeba dřeva na takovou dřevostavbu je 17, 5 m3 dřeva, což vychází na cca 7 vzrostlých přibližně 80 letých smrků.

Patrových domů se v porovnání s bungalovy postavilo o poznání méně, konkrétně 186 ks. V poslední době slýcháme stále častěji, že zákazníci chtějí co nejvíce bezbariérovou domácnost a tak se tento trend každoročně posouvá více ve prospěch bungalovů. Přesto jsou stále zákazníci, kteří preferují patrové domy, například kvůli menší zastavěnosti pozemku. Průměrná podlahová plocha těchto domů je celkem 165 m2 a průměrná cena za patrový dům je 4,9 mil. Kč.

 
 
Reklama