Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na veletrhu IBF se bude stavět naživo pasivní dřevostavba

Bude se stavět pasivní dům přímo před zraky návštěvníků. Stavební reality show pořádá Centrum pasivního domu a podílet se budou i mnozí členové CPD. Hlavním dodavatelem konstrukčního materiálu je NOVATOP.

Stavební reality show pořádaná Centrem pasivního domu bude probíhat od 24. do 28. dubna v pavilonu V na brněnském výstavišti. Pokud se bojíte složitých technologií a náročnosti pasivní stavby, tak odborníci na slovo vzatí vaše obavy rozptýlí. Hlavním zpracovatelem projektové dokumentace je společnost H.L.C. s.r.o. a hlavním dodavatelem konstrukčního materiálu je NOVATOP.

A proč právě konstrukce NOVATOP? Protože právě tento stavební systém z velkoformátových panelů z vrstveného masivního dřeva nabízí vysoce efektivní řešení pro pasivní dřevostavby. Zdárný průběh realizace domu a zejména pak správné fungování dřevostavby je závislé na přesnosti a důsledném provedení všech konstrukčních detailů, s čímž jde ruku v ruce i celkový počet montážních spojů na stavbě. Obojí má totiž zásadní vliv na vzduchotěsnost, která je zásadním kritériem pro pasivní a energeticky úsporné domy. „Panely NOVATOP jsou vyráběné s přesností na dvě desetiny milimetru! Výsledky měření vzduchotěsnosti přímo z praxe to potvrzují. Testy vzduchotěsnosti ( Blowerdoor testy), které se na stavbách prováděly, dosahovaly hodnot i 0,14 h-1, což je daleko pod hranicí požadované normy, která je pro pasivní domy stanovena na 0,6,“ vysvětluje produktový specialista Ing. Josef Mynář a dodává: „A navíc, všechny panely NOVATOP jsou plošně neprůvzdušné (vzduchotěsné), stěnové panely SOLID dokonce už při tloušťce 62 mm! Zásluhou těchto vlastností lze velmi snadno vytvořit vzduchotěsnou obálku i bez foliových parozábran, čímž odpadá jedno z nejvíce problematických míst při montáži dřevostaveb.“ Konstrukce bez foliových parozábran zůstává zároveň difuzně otevřená. Obvodový plášť pak musí být navržen s ohledem na difuzní odpory jednotlivých vrstev tak, aby se rosný bod nacházel co nejblíže exteriéru při různých typech izolací.

Významným a v současné době stále zanedbávaným faktorem ovlivňujícím tepelnou pohodu uvnitř dřevostavby především v létě je tzv. fázový posun teplotního kmitu. Jedná se o vlastnost konstrukce, která zpomaluje vliv působení extrémních teplot vyvolaných slunečním zářením. Působením slunce se povrch obvodového pláště domu ohřívá a zvýšení teploty materiálů se šíří směrem do interiéru. Fázový posun je doba, za kterou se změna teploty na vnějším povrchu konstrukce projeví v interiéru. Fázový posun masivních panelů NOVATOP je dle tloušťek v rozmezí 3 až 7 hodin. V kombinaci s dřevovláknitou izolací může dosahovat až 15 hodin, čímž se zajistí příjemné vnitřní klima i v těch nejtropičtějších letních dnech.

Volba systému NOVATOP má také velmi zásadní dopad na zkrácení všech stavebních procesů - nabízí rychlou, přesnou a jednoduchou montáž. Panely NOVATOP přijíždí na stavbu jako kusy stavebnice a hrubá stavba rodinného domu může být už za jeden den pod střechou. Stavět se dá v každé roční době a za každého počasí. Všechny komponenty se vyrábí v České republice, systém byl vyvinut a ověřen ve Švýcarsku. Výrobní proces splňuje přísná kritéria pro celou řadu certifikací vč. „Natureplus“.

Shlédněte naše videa NOVATOP

NOVATOP - stavba jako stavebnice
 
 
Reklama