Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prostorová akustika a měření akustických parametrů

Jak dosáhnout co nejlepší akustickou pohodu ve velkých prostorech? Tato problematika zahrnuje různé možnosti. V závislosti na charakteru konkrétního problému je vždy třeba zvolit jejich vhodnou kombinaci.

Jednotlivá řešení mohou být provedena jak standardními, tak i atypicky designově ztvárněnými prvky prostorové akustiky. Vhodně navrženými úpravami bude zajištěna nejen funkčnost posuzovaného prostoru, ale zároveň i jeho designová jedinečnost a originalita.

Možnosti akustických úprav zahrnují úpravy stropů, které jsou největší a nejsnáze využitelnou plochou vhodnou k jejich provedení. Nejúčinnější je zvolit vysoce absorpční akustické materiály klasifikované ve třídě zvukové pohltivosti A. Na stěny je možné použít značné množství akustických obkladů lišících se akustickou účinností, designem a v neposlední řadě také cenou.

Jako další prvky, které v sobě spojují hned dvě akustické funkce, absorpční a izolační, se využívají akustické paravány. Před prosklené plochy se umisťují akustické rolety, žaluzie nebo japonské stěny vyrobené z moderních tkanin, které díky svým absorpčním vlastnostem pohlcují zvukovou energii.

Podrobnější informace včetně akustického měření otevřených kanceláří a modelového příkladu řešení akustických úprav open space přináší článek na ESTAV.CZ

© Fotolia.com
© Fotolia.com

 
 
Reklama