Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybíráme interiérové dveře

Jedním z hlavních prvků v každém domově jsou interiérové dveře. Proto není důležitý jen jejich design, ale také mnohé další aspekty, které by vás v případě podcenění mohly nemile překvapit.

Pojďme si je alespoň přibližně představit a shrnout.

Výplň

Nejdříve ze všeho bude důležité, abyste si vybrali některou výplň dveří. Efektivní je vybírat výplň podle toho, kde budou dveře umístěny. Na výběr je například voština, což je papír formovaný do tvaru včelích pláství. Voštinové výplně patří k velice oblíbeným nejenom kvůli jejich ceně, která je poměrně nízká, ale také kvůli odolnosti. Další možností je děrovaná dřevotřísková deska (DTD), což je odlehčená dřevotřísková výplň. Interiérové dveře s touto výplní jsou charakteristické dobrými izolačními vlastnostmi a delší životností. V neposlední řadě tu je ještě plná dřevotřísková deska, která je nejdražší variantou. Jejich hlavní výhodou je zejména odolnost proti proražení a namáhání.

Povrch dveří

Povrchové úpravy vnitřních dveří jsou o různých tloušťkách od 0,1 mm až po 0,7 mm. Nejlevnější variantou je fólie a je ideální pro místnosti, které nejsou nijak výrazně zatíženy. Jestliže pořizujete dveře do středně zatížené domácnosti, je vhodný povrch dveří z laminátu. O něco dražší variantou je dýha, která je vyrobena ze dřeva. Nejdražší variantou jsou dveře z masivu, bohužel jsou ale trochu náchylné pod častým sluncem ztrácet barvu.

Způsob otevírání

Způsob otevírání by měl záviset na prostoru, který mají dveře k dispozici. Vybrat si můžete jak z jednokřídlých dveří, tak i z dvoukřídlých interiérových dveří. Velkou oblibu mají také otočné dveře, nebo dveře posuvné (posuvné na zeď, zásuvné do zdi), které se vyplatí zejména do malých prostorů. Dveře skládací jsou ideální zase do šaten či popřípadě do jiných úložných prostorů. Tyto dveře jsou nenáročné na prostor, ovšem jejich montáž je pracnější.

Plné nebo prosklené dveře?

Prosklené interiérové dveře se skvěle hodí do obývacích pokojů nebo chodeb. Je ovšem třeba počítat s tím, že jsou sníženy izolační vlastnosti a navíc jimi prochází i světlo. Naopak plné interiérové dveře mají vyšší izolační vlastnosti a hodí se s v podstatě kamkoli. Záleží čistě jen na vašich preferencích, kterým dáte zelenou.

Veškeré interiérové dveře si můžete vybrat v nejrůznějších rozměrech od 60 – 110 cm. Dvoukřídlé dveře jsou v rozměrech 120 - 200 cm. Výjimkou nejsou ani dveře na míru. Kromě toho si můžete ještě vybrat z bohaté nabídky odstínů a barev.


Plancher s.r.o.
logo Plancher s.r.o.

Jsme odborníky na prodej a montáž podlahových krytin a dveří. Naše služby vycházejí z dlouholetých zkušeností, klademe důraz na kvalitně odvedenou práci a vždy vám dokážeme poradit. Specializujeme se na moderní vinylové podlahy a interiérové dveře, naše ...

 
 
Reklama