Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kanadské dřevostavby na veletrhu FOR WOOD

7. ročník veletrhu dřevostaveb a využití dřeva pro stavbu se uskuteční 8.–11. února 2012. Hlavním tématem jsou letos masivní dřevostavby – sruby, roubenky a vrstvené masivní dřevo (CLT). FOR WOOD byl v minulosti přidružen k veletrhu FOR ARCH. Jeho osamostatněním a spojením s partnerem Střechy Praha nastane cílená selekce návštěvníků.

Témata „Masivní dřevostavby – sruby, roubenky a vrstvené masivní dřevo“ budou prostupovat celým veletrhem a také doprovodným programem. Ten zpestří zejména účast rodilého Kanaďana a stavitele srubů – Dereka Notta. Místem konání je renovovaný areál výstaviště PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Na veletrhu můžete získat inspiraci a objasnit si význam těchto staveb. Ten totiž přesahuje zaběhnuté české zvyky a názory. Srdečně Vás zveme na setkání a debatu s odborníky z oblasti dřevostaveb na veletrhu FOR WOOD 2012. Přímo na veletrhu FOR WOOD se bude stavět ukázka srubu o rozměru 5×4 m.

FOR WOOD byl v minulosti přidružen k veletrhu FOR ARCH. Jeho osamostatněním a spojením s partnerem Střechy Praha nastane cílená selekce návštěvníků. Je to významným posunem v trendu a oblíbenosti dřevostaveb. Navíc připojením akce Solar Praha dojde i k rozšíření o nové obory a ke koncentraci novinek v dřevo-stavební oblasti. Letošní předpokládaná účast veletrh bude více než 250 vystavovatelů.

Velkým lákadlem na veletrh bude účast rodilého stavaře srubů – Dereka Notta, který představí stavbu a svá díla přímo na veletrhu. „Používáme pro stavbu velice kvalitní dřevo ze zimního kácení a jsme pyšní na to, že stavíme ekologicky nezávadně a z obnovitelných přírodních zdrojů,“ dodává hrdě Nott, který již několik let působí v ČR v oblasti dřevostaveb a snaží se vrýt svým životem a stylem práce pod kůži Čechů. „Náš tým mluví dokonale anglicky a česky. Chceme se tímto přiblížit našim cílovým zákazníkům a změnit tak jejich myšlení v oblasti srubů. Ty totiž nejsou rozhodně jen zimním a letním sídlem, ale plnohodnotným obytným prostorem,“ doplňuje Nott.

Srub „ vchod
Srub

Dřevěné sruby, které buduje Nott, jsou energeticky nenáročné, počasí odolné a zvukově těsné. „Buduji dřevěné sruby nejstarším způsobem a to je “full scribe“ což znamená přesné orýsování stromů jednoho po druhém a přesného zasazení do sebe, tím jsou naše domy odolné proti počasí, pronikání vzduchu i zvuku,“ doplňuje největší přednosti srubů Nott. Tyto a další novinky a výhody dřevěných masivních staveb budou moci najít zájemci právě na veletrhu FOR WOOD. Tam bude možnost také konzultovat tyto stavby s patronem veletrhu, panem Nottem.

 
Srub „ interiér 1

Srubové domy mají své jedinečné kouzlo a energii. Ze zkušenosti zákazníků a uživatelů tohoto druhu bydlení jasné vyplývá, že bydlení ve srubu dodává člověku pocit tepla, pohody a svěžesti. To vyvrací právě české mýty na tento druh bydlení. A jak to vidí Derek Nott? „Tady v CZ se často podkam lide co mají představu o srubech ze je to jen chalupa. Patři to samostatni u hori, a není to na bydleni. Ze srub je ne těsni stavba, je v tom pruvan, zima apod. Pravy ze na opak. Se mne strašne ze tady v CZ představit novy doba srubu a dřevostavby. Doba který bude sruby přijaty do trida pravidelné stavby. Protože veřim ze sruby a dřevostavby patři mezi nejlepši stavby. V souvislosti se ecologicke budovy, moderní budovy a rodinné budovy. Proste – Kanadske Sruby… Nejen Chalupa.“ 1)

Zájemci o účast na veletrhu se mohou přihlašovat zasláním vyplněné přihlášky, která je ke stažení na webových stránkách veletrhu www.for-wood.cz v sekci „Pro vystavovatele“. Přihlašovat se mohou až do 30. 1. 2012.

Srub „ interiér 2

„Účastí na čtyřdenním veletrhu plného osobních kontaktů a odborných diskuzí mohou získat vystavovatelé cenné kontakty a novinky z oboru. To samé platí samozřejmě pro návštěvníky. Veletrh má sloužit zejména jako centrum novinek a tipů pro dřevostavby. Výhodou je také ideální dostupnost jak pro vystavovatele, tak pro návštěvníky a atraktivnost výstavních prostor. Vstupní hala potom slouží jako centrum služeb od bankomatů, až po restaurace, včetně press a informačního centra,“ dodává výčet služeb a přidaných hodnot veletrhu FOR WOOD jeho hlavní manažer, Martin František Přívětivý.

Součástí celého veletrhu je i doprovodný program. V jeho rámci dojde k představení všech projektů přihlášených do soutěže Dřevěná stavba roku 2011. Dalším bodem programu bude seminář „Jak se žije v dřevostavbě“. O své zážitky a zkušenosti se podělí i ti, kteří dnes v dřevostavbě bydlí a obeznámí Vás s tím, jak se v dnešní době v takové roubence či srubu vlastně žije. K dispozici bude i poradenské centrum pro případné zájemce o stavbu těchto zajímavých budov. Zároveň se formou přednášek mohou návštěvníci dozvědět zajímavé tipy a informace o tom, jaké materiály a technologie jsou pro stavbu nejvhodnější, a kterým by se naopak měli vyhnout.

 1) Autentický český text od Kanaďana Dereka Notta.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...