Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ještě úspornější dřevostavba? Stačí několik vhodných úprav

Dřevostavby jsou sympatické více než polovině Čechů, přestože v nich v současné době bydlí zatím asi jen 2 % obyvatel. V loňském roce bylo v České republice dokončeno zhruba 1 700 dřevostaveb, což je téměř 10 % z celkového počtu nově postavených rodinných domů.

Jak zjistila ve svém průzkumu Raiffeisen stavební spořitelna, Češi na dřevostavbách oceňují především rychlost a jednoduchost výstavby, šetrnost k životnímu prostředí a energetickou úspornost. Ta může být ještě mnohem výraznější, pokud majitelé domů zvolí vhodné způsoby vytápění.

Jaký druh vytápění je nejvhodnější?

Izolační vlastnosti nových dřevostaveb se téměř nedají srovnávat se zděnými domy. Sendvičová konstrukce dřevostaveb odpovídá čtyřem metrům plných cihel nebo dutých tvárnic. Správná volba paliva ještě podpoří maximální využití tepelné energie. Elektřina i plyn zajistí čistý a automatický provoz, jejich problémem je však závislost na inženýrských sítích, nutnost platby paušálu i rostoucí ceny. Výhodou palivového dřeva či pelet je velmi nízká cena a při spalování v kvalitním kotli nízké emise CO2. Ne všem však tuhá paliva vyhovují, manipulace s palivem a přikládání vyžaduje fyzickou námahu. Cena automatického kotle na pelety, díky kterému je takové topení snazší, je ovšem vyšší. Jako další podporu ekologického i ekonomického faktoru dřevostaveb lze využít moderní topné systémy či alternativních zdroje vytápění. Těmi jsou například tepelná čerpadla nebo solární systémy. Při volbě tepelného čerpadla jako zdroje vytápění se sice prvotní investice pohybuje v rozmezí 200 až 300 000 korun, následné náklady na zajištění tepla se ovšem sníží až o 50 % oproti původním výdajům.

Stavbou domu práce nekončí

Aby dřevostavba přinášela svým majitelům radost a pohodlí, nestačí vyřešit jen praktickou stránku spojenou se stavbou a vytápěním. Neméně důležité je i vybavení interiérů. Praktická a účelná kuchyně, moderní koupelna, nebo správně zařízené funkční místnosti, to všechno jsou detaily, které dohromady tvoří domov v pravém slova smyslu. Při zařizování se vyplatí se již od první chvíle nedělat kompromisy a nic neuspěchat. Interiér by měl být od počátku řešen tak, aby svým majitelům sloužil dlouho a v jakémkoli věku, bez nutnosti následných úprav, například ve stáří. Kvalitně zařízený dům navíc nabývá i na ceně. Majitelům nemovitostí při stavbě i zařizování nahrává také fakt, že ceny stavebních materiálů a prací jsou momentálně nejnižší za posledních několik let.

Financování modernizace bydlení

Nákladnější financování rekonstrukcí či přechod na alternativní zdroje vytápění mnoho majitelů v počátcích od rekonstrukce spíše odrazuje. Některé nabídky financování takové ekologicky úsporné modernizace ale přímo podporují, jako například EKOprogram od Raiffeisen stavební spořitelny. Modernizace obytného prostoru lze výhodně financovat pro změnu s úvěrem REKOpůjčka.

Jejich výhody shrnuje Vladimír Vyčítal, vedoucí oddělení vývoje produktů pro fyzické osoby z Raiffeisen stavební spořitelny: „REKOpůjčka je účelový spotřebitelský úvěr s výhodnou úrokovou sazbou, který se hodí zejména na menší rekonstrukce. Do výše 500 tisíc korun jej lze získat bez zajištění. Rozsáhlejší projekty nad 300 tisíc korun nebo rovnou pořízení celého pasivního domu lze výhodně financovat s úvěrem HYPOsplátka plus. Možnost rozložit splatnost úvěru téměř na 30 let nebo posunout si splátky až o 6 měsíců jsou jen některými z jeho výhod.“.

Pro více informací navštivte www.rsts.cz nebo volejte 800 11 22 11.

 
 
Reklama