Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systémová rodina profilů GENEO

další kapitola ve vývoji od firmy REHAU

Otázkou tepelné izolace se laická i odborná veřejnost zabývá ve spojitosti s plastovými okny již velice dlouhou dobu. Zvláště v posledních letech došlo v této oblasti k velmi výraznému vývoji, který přinesl u řady profilových okenních systémů rapidní zlepšení tepelněizolačních vlastností plastových oken. Mohli jsme zaznamenat nejen změny v počtu komor uvnitř profilů, ale i řadu nových konstrukčních úprav včetně použití větší stavební hloubky profilů a použití speciálních materiálů. Všechny jmenované změny mají jediný cíl - snížit na minimum tepelné ztráty vzniklé přestupem tepla v profilech. Firma REHAU vyvinula a v roce 2008 úspěšně uvedla na trh zcela nový a konstrukčně převratný profilový systém pro moderní okna - GENEO®. Základní filozofií tohoto profilového systému je odstranění tepelných mostů daných ocelovými výztužemi, a to díky úplně nové technologii a materiálu profilů samotných. Kompletní průřez profilů je vyroben ze speciálního kompozitu, který dává materiálu požadovanou tuhost a stabilitu.

Okenní profil GENEO se svou konstrukční hloubkou 86 mm je nejlepší profilový systém na trhu, který Vám zajistí nejvyšší energetické úspory. S profilovým systémem GENEO lze realizovat okenní výplně s označením nejnižší energetické náročnosti - třída A. Okna z profilů GENEO Vám otevírají nové dimenze uživatelského komfortu.

Kontakty na jednotlivé divize:
stavebnictví: bau.cz@rehau.com
okenní systémy: ff.cz@rehau.com
TZB: gt.cz@rehau.com
inženýrské sítě: cei.cz@rehau.com

Přispívají k tomu vynikající izolační vlastnosti, které Vám spotřebu energie pomáhají výrazně snížit. Ultrastabilní konstrukce profilu nepotřebuje do určitých velikostí žádné armování. Tím se odstraňují tepelné mosty, kvůli kterým dochází k únikům cenné energie (Uf až 0,99 W/m2K). Nabízený prostor v komoře lze vyplnit ter¬momoduly, kterými lze zlepšit tepelnou izolaci Uf až na 0,86 W/m2K. S použitím dalších komponentů (speciálním středovým těsněním a termomoduly) dosahuje vynikající hodnoty tepelné izolace pro použití v pasivních domech Uf = 0,79 W/m2K.

Firma REHAU se rozhodla použít totožný princip konstrukce a materiál i pro systém vchodových dveří a využít i u nich velmi pozitivní praktické zkušenosti, které získala v posledních letech s profilovým systémem GENEO®.

Na veletrhu Fensterbau frontale představila firma REHAU další konstrukci, která budila zaslouženou pozornost. Tentokrát to byly vchodové dveře, vyrobené z osvědčeného materiálu RAU-FIPRO®, u kterých bylo možno pozorovat řadu konstrukčních zvláštností.

První z nich byla úplná absence ocelových výztuží. Přesto byla zachována perfektní funkce dveří, ačkoliv hmotnost dveřního křídla výrazně klesla. Znamená to, že i při použití nejrůznějších izolačních výplní (nebo trojskel), které mohou mít tloušťku až 53 mm, nebude hmotnost dveřního křídla nijak omezovat jeho pohodlné používání. Co se naopak výrazně zvýšilo, je míra tepelné izolace. Pokud jsou do vnitřních komor profilů křídla zasunuty izolační vložky, je možno dosáhnout s těmito dveřmi hodnoty součinitele tepelného prostupu Ud až 0,52 W/m2K, což je u vchodových dveří zcela ojedinělá hodnota.

Další neobvyklou konstrukcí, použitou u tohoto systému, je zachování systému tří těsnění včetně masívní středové těsnící chlopně. Tento princip se osvědčil u okenních profilů GENEO®, ale v oblasti systémů vchodových dveří se opět jedná o novinku. V tomto případě však použití totožného systému těsnění umožňuje dosažení výjimečné těsnosti, a to i v oblasti prahu, kde se nachází slabé místo řady dveřních konstrukcí. Pro oblast prahu byly zvoleny speciální konstrukční detaily – křídlo dveří těsní proti prahu ve třech těsnících rovinách. Práh samotný pak sestává ze dvou částí, vyrobených z různých materiálů – vnější část je hliníková, pro vnitřní část jsou použity polymery. Díky tomu je znemožněno prochládání prahu při nízkých vnějších teplotách.

Velmi neobvyklým detailem, který budil zaslouženou pozornost a někdy až překvapené pohledy, je použití skrytých pantů, vyvinutých ve spolupráci s firmou Dr. Hahn. Panty jsou umístěny v meziprostoru mezi rámem a křídlem dveří a přes svoji velmi masívní konstrukci nejsou viditelné ani tou nejmenší částí. Dveřní křídlo tak působí velmi zvláštním dojmem - jako by se vznášelo v prostoru. Dveře tak získaly naprosto ojedinělý estetický aspekt, který jistě bude pro mnoho zákazníků zajímavým a vyhledávaným detailem.

Poslední novinkou v řadě, která rozšiřuje sortiment profilových systémů GENEO® je systém posuvně - zdvihacích dveří, který umožňuje sjednocení velkoplošné architektury s nejvyšší úsporou energie, zvukovou izolací, bezpečností a komfortem. Použitím vyztuženého materiálu RAU-FIPRO® je možné zhotovit prvky až do výšky 2,7 m a do celkové hmotnosti křídla až 400 kg. Posuvně-zdvihací dveře ze systému GENEO® splňují požadavky na bezbariérový průchod dle evropských norem. Vysoká jistota investice díky energeticky úspornému standardu a tím dlouhodobé uchování hodnoty Vaší nemovitosti. Energetická hospodárnost dovedená k dokonalosti - rodina GENEO je perfektní.


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...