Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Klika s prestižním oceněním za design musí být funkční, poctivá a ergonomická

Dveřní klika je mechanické zařízení k otevírání a zavírání například dveří a oken. Tolik věcně. Jak ji vybíráme, na co musí myslet designér kliky a také zda může dnes ještě klika podle literatury „ztěžka zavrzat“ v rozhovoru s Ing. Petrem Ondráčkem, obchodním ředitelem COBRA spol. s r.o.


Soutěžní snímky z fotosoutěže Krása detailu (TZB-info 2013)

TZB-info: Klika je pro většinu lidí zejména funkčním prvkem. Ale na druhou stranu, když jsme měli prázdninovou soutěž Krása detailu, byly tam hned dvě kliky a oba obrázky byly určitě víc než jen funkční klika. Kam se poděla zdobnost a historické tvary? Proč to lidem připadá romantické a zároveň si vybírají dnes něco úplně jiného?

Důraz na funkčnost, jednoduchost a přímé linky

Ing. Petr Ondráček, obchodní ředitel COBRA spol. s r.o.: "Zdobné kované kliky jsou jistě krásné. Všichni obdivujeme zdobnost secesních paláců, barokních obrazů nebo třeba dovednost uměleckých kovářů. Všem se líbí šaty pro princezny, jsou krásné a romantické, ale zkuste si je obléct. Dnešní doba přichází s úplně jiným přístupem – důraz na funkčnost, jednoduchost a přímé linky se promítá nejen do architektury nebo pochopitelně i do designu interiérů. Nové modely dveřního kování pak možná nejsou natolik zdobné, myslím ale, že všechny jsou více funkční, uživatelsky příjemnější a hlavně – hodí se do dnešních domácností."

TZB-info: Právě uvádíte na trh designovou novinku – co ji charakterizuje?

Ing. Petr Ondráček: "Naše vývojové zadání nebylo jednoduché – vytvořit prémiové dveřní kování, které bude nadčasové, elegantní, poctivě masívní, přesto bude moderní a ergonomické. Díky spolupráci s designérem Petrem Novague jsou naše kliky Cobra opravdu mimořádné, což dokládají i prestižní designová ocenění. "

Dveřní kování Cobra oceněné prestižní cenou European Product Design Award 2017 a German Design Award 2018
Dveřní kování Cobra oceněné prestižní cenou European Product Design Award 2017 a German Design Award 2018

Rozumné je posoudit kliku i z pohledu technických aspektů a použitých materiálů

TZB-info: Když k vám lidé přijdou do showroomu – předpokládám, že v první řadě se rozhodují citem, vybírají očima podle vzhledu, který se jim hodí a který se jim líbí. Podle vašeho odhadu – v kolika procentech pak nastane i druhá fáze, rozhodování rozumem, kdy už to není o vzhledu, ale o kvalitě, o spolehlivém chodu kliky, o vnitřním mechanismu, případně o bezpečnosti?

Ing. Petr Ondráček: "To je skvělá otázka. Myslím (a doufám), že naprostá většina našich zákazníků projde celým nákupním procesem. Vybrat si dveřní kování jen podle designu je ta radostná část nákupu, rozumné je ale určitě posoudit kliku i z pohledu technických aspektů a použitých materiálů.
My se pochopitelně snažíme mít tak širokou nabídku, aby z pohledu estetiky mohl každý zákazník nalézt to správné řešení. Z pohledu spolehlivosti se naopak snažíme nabízet takové produkty, u kterých můžeme kvalitu a životnost zaručit a zákazníkům tak druhou fázi rozhodování skutečně zjednodušit."

Moderní kliky procházejí pečlivým vývojem a modelováním - nejen design, ale i vnitřní mechanika
Moderní kliky procházejí pečlivým vývojem a modelováním - nejen design, ale i vnitřní mechanika

Navzdory módě strohých interiérů zpět k oblým tvarům klik

TZB-info: A pak ještě třetí pohled – co ergonomie kliky? Jak dobře padne do ruky je spíše pocitové, blíže k vzhledu nebo rozumové, blíže k funkčnosti?

Ing. Petr Ondráček: "Je zajímavé, že navzdory módě strohých interiérů se trendy dveřních kování sunou zpět k oblým tvarům. Důvod je zřejmý – ergonomie kliky. Úchop kliky se nedá nijak ošálit, nepříjemný pocit ostrých hran nebo nekvalitních materiálů se nedá nijak ospravedlnit nebo vysvětlit. Jakkoliv vnímáme dveřní kování podprahově, dotyk s klikou je fyzický, dveře otevíráme během dne mockrát. Pokud je klika příliš malá, nekvalitní nebo s příliš ostrými hranami, uvědomíte si to zcela jistě. Zkuste si třeba vzpomenout na plastové kliky k panelákovým dveřím z osmdesátých let – ostré hrany, špatně odstraněné přetoky ve spoji…"

Cobra Infinity/Convex - ukázka příkladně ergonomických tvarů
Cobra Infinity/Convex - ukázka příkladně ergonomických tvarů

TZB-info: Je mýtus, že kliky v historických budovách byly prohnuté a nové jsou spíše rovné?

Ing. Petr Ondráček: "Design historických a moderních klik je těžké srovnávat. Jistě jsou dnešní kliky vzhledově jednodušší, myslím, že to odpovídá i vybavení dnešních interiérů a vlastně celé architektuře. V každém případě jsem přesvědčený, že z pohledu ergonomie jsou dnešní kliky mnohem příjemnější."

“Klika ztěžka zavrzala a ve dveřích se objevil“…

TZB-info: Na závěr si dovolím slova, kterými se trochu vracíme zase na začátek: v literatuře se v různých podobách vyskytují slova …“Klika ztěžka zavrzala a ve dveřích se objevil“… prodali byste dnes kliku, která „ztěžka zavrzala“?

Ing. Petr Ondráček: "Určitě ano. Pokud bychom měli zakázku na dveřní kování do historického filmu se zadáním, aby kliky ztěžka vrzaly, nějak bychom si s tím museli poradit."

TZB-info: Stejně tak najdeme často …“oběma rukama se pověsil na kliku“, “pověsil tašku na kliku“ – může se věšet něco nebo někdo na kliku? Kolik vydrží kvalitní klika?

Ing. Petr Ondráček: "Zkusím odpovědět zjednodušenou matematikou – například kliky Cobra Convex musí vydržet 200 000 otevíracích cyklů. Pokud bychom si řekli, že každé dveře otevřeme třeba desetkrát denně, vydrží naše kliky zhruba 54 let. To samozřejmě za předpokladu, že se na klice nebude nikdo věšet…"

Děkuji za rozhovor a ať se Vám daří a designová novinka se zákazníkům líbí.
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.

Kvalitní dveřní kování Convex s antibakteriálním povrchem
Kvalitní dveřní kování Convex s antibakteriálním povrchem

 
 
Reklama