Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Polští výrobci oken chtějí proniknout na český trh

Konsorcium Polská okna a dveře na Stavebních veletrzích v Brně uspořádalo seminář, na němž prezentovalo technickou úroveň výroby, znalostí a testování polských oken a dveří. Cílem iniciativy působení konsorcia v České republice je navázání kontaktů s českými podnikateli v tomto oboru a napravení ne příliš lichotivé pověsti polských produktů.

Seminář byl organizován pod záštitou polského Ministerstva hospodářství a zúčastnili se jej zástupci polských firem – evropských lídrů v oboru stavebních otvorových výplní.

„Podnikatelé z Polska představili potenciál odvětví výroby oken a dveří, uplatnění inovačních technologických řešení. Ty v sobě spojují vysokou kvalitu, energetickou účinnost a moderní design, navíc se aktuálně přizpůsobují potřebám trhu. Cílem je proniknout na český trh a získat nové partnery.“ řekla Jarmila Obstová, jednatelka Národního stavebního centra NSC.

Už předchozí den se veletrhu zúčastnila polská mise, ve které byli zástupci z pěti předních polských firem a pan Wojciech Pobóg-Pagowski, 1. rada Velvyslanectví Polské republiky v Praze.

Koncorcim Polská okna a dveře (POiD)

Konsorcium Polská okna a dveře (POiD) představil jeho prezident Pawel Wróblewski. Konsorcium verifikuje spolehlivost polských firem – výrobců a dalších – technickou kvalitu, obchodní dovednosti a finanční stav firem. V Polsku je 2500 výrobců oken, z toho 5 je dominantních, s podílem 50 % trhu. Prodej oken v rámci Polska zahrnuje 70 % produkce, na export jde 30 %. Produkce oken v roce 2011 byla 12,8 milionů kusů (nárůst oproti roku 2010 o 0,4 milionu). Produkce dveří klesla v roce 2011 oproti roku 2010 o 0,5 milionu kusů na 8,7 milionu.

Průběžně se snižuje podíl dřevěných oken a dveří oproti plastovým. Pavel Wróblewski vidí důvod ve zvyšování kvality plastových oken a růstu jejich popularity. Absolutně však výroba ze dřeva neklesá, ale stagnuje oproti prudkému absolutnímu nárůstu plastů.

Polsko je jedním z největších producentů oken v Evropě. V případě střešních oken je tomu tak i celosvětově. Stavební trh přitom tak velký v Polsku není. Z toho vyplývá, že Polsko patří k největším exportérům oken v Evropě.

Kvalita polských oken

Zástupce jednoho z polských producentů oken Andrzej Wicha poznamenal, že kvalita polských oken se zlepšila, a to díky přísným požadavkům zákazníků v Německu. Jmenoval 4 notifikované osoby v Polsku a zahraničí pro kontrolu kvality oken: ITB, ift Rosenheim, LTB, MLTB. Institute of Building technology (ITB) mimo jiné například navrhuje zavedení dobrovolné značky kvality zohledňující minimální hodnoty parametrů oken.

Robert Gerylo (ITB – Instytut Techniki Budowlanej) prezentoval činnost předního polského institutu v oboru stavebnictví. Institut se zabývá výzkumnými aktivitami s cílem záruky kvality polského stavebnictví a ochrany zájmů uživatelů staveb. Institut vydává Evropská a Polská technická schválení, certifikáty a je Evropskou notifikovanou osobou. Kromě jiného testuje stavební výrobky: tepelné izolace, okna, dveře, střešní okna, zasklívací jednotky, zdivo, lehké obvodové pláště, sendvičové panely a další. Provádí se samotné testování a také počítačové simulace transportu tepla a stanovení součinitele prostupu tepla metodou HOT BOX.

Na základě implementace evropských předpisů o energetické náročnosti jsou navrhovány požadované hodnoty součinitele prostupu tepla pro okna 1,2 W/m2K, pro dveře 1,7 W/m2K. Běžné hodnoty součinitele prostupu tepla oken při nejlepších technických řešeních jsou nyní 1,3 až 0,8 W/m2K. Nákladově optimální Uw jsou 0,8 W/m2K při hodnocení tepelných ztrát a 1,3 W/m2K při hodnocení tepelných zisků.

Jako jeden z výzkumů prezentoval okenní rámy s aerogelovou výplní, pomocí které lze dosáhnout součinitele prostupu tepla plastového rámu Uf 1,0 W/m2K.

Robert Gerylo zdůraznil, že polská okna a dveře jsou charakteristická tepelnětechnickými vlastnostmi, které umožňují plnit současné požadavky z hlediska energetické náročnosti v evropských zemích v našem regionu s dominantní otopnou sezónou. Výzkumy navíc potvrzují, že polská okna mají tepelnětechnické kvality korespondující s potřebami moderních energeticky efektivních budov, jako jsou pasivní domy apod. Současné testování a vývoj ve spolupráci s výrobci navíc ukazuje další zlepšování kvality polských oken a dveří.

Zdroj obrázků: Konsorcium Polská okna a dveře, ASM Study

Příloha ke stažení: Polská okna a dveře - Industry Catalogue

 
 
Reklama