Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okno jak má být

Přemýšlel jsem, jak udělat co nejlepší okno. Myslím tím takové, které bude po všech stránkách „vychytané“ a bude dbát na všechny požadované vlastnosti. Nebudu řešit, že musí být z kvalitních materiálů, dobře vyrobené a správně namontované, ale zaměřím se na přidanou „výbavu“, kterou můžete do oken získat a tím zvýšit jejich užitné vlastnosti.

Zisky ze sluneční energie

V posledních letech se hovoří zejména o tepelné izolaci zasklení. Dokládá to zvyšující se objem vyrobených izolačních trojskel. Snaha snižovat koeficient tepelné prostupnosti, má jistě svůj oprávněný význam, ale je vhodné uvažovat i o další vlastnosti, která ovlivňuje celkovou energetickou bilanci otvorové výplně a tou je solární faktor zasklení. Solární faktor (g) udává celkový prostup sluneční energie přes zasklení. Hodnota "g" je u běžných trojskel o 16% nižší než u dvojskel a světelný činitel prostupu (τv), který charakterizuje prostup světla, je o 11% nižší (viz tab. níže). Snížení těchto hodnot znamená, že přes zasklení projde menší množství sluneční energie. Uživatelé potvrzují, že sice získali s běžným trojsklem výrazné úspory v zimě, ale na jaře a na podzim, kdy si dříve užívali v interiéru slunečních paprsků, musí naopak přitápět. Tuto skutečnost si uvědomili i výrobci izolačních skel a vyvinuli speciální skla pro použití do izolačních trojskel. Taková skla mají potom solární zisky ještě lepší než běžná dvojskla. Samozřejmě mají i lepší prostup světla a nejsou tak zabarvená, což je patrné na první pohled (viz foto níže).


Vlevo moderní trojsklo se zvýšenými solárními zisk, vpravo běžné trojsko


*Pro profil IQplus

Kompletní technické listy uvedených zasklení najdete ZDE.

Takže nejen koeficient tepelné prostupnosti ("U") ale i solární faktor ("g"), ovlivňuje celkovou energetickou bilanci zasklení. Konkrétní srovnání uvedených skel najdete ZDE.

Maximální tepelná izolace profilu

Jako první v České Republice jsme zavedli výrobu oken z profilu Gealan IQplus se středovým těsněním.

Tento profil má vynikající hodnotu Uf= 1,0 W/m2K (s běžnou ocelovou výztuhou). Díky jeho stavební hloubce lze zasklít sklo široké 48mm (nejlepší hodnoty "U") a bez potřeby distančních podložek namontovat interiérové žaluzie. Spolu s běžným trojsklem Ug=0,5W/m2K dosahuje celé okno hodnot pod Uw=0,8W/m2K (pro "Zelená úsporám registrováno Uw=0,77), což vyhovuje aplikacím pro nízkoenergetické domy .

Předností tohoto profilového systému je také jeho středové těsnění, které jako dostatečně masivní komorový výstupek na rámovém profilu poskytuje tepelnou a zvukovou izolaci v prostoru mezi rámem a křídlem.


"Nizkoenergetický" profil IQplus

Bezpečnost

Statistiky dokazují, že k vloupání přes uzavřená okna nebo dveře dochází v 80% případů přes okna nebo balkonové a terasové dveře a téměř 70 % z nich je vedeno vypáčením. Proti tomuto způsobu byl vyvinut tzv. I.S.čep (Intelligent Sicherheit), který díky své konstrukci neumožní vypáčení křídla od rámu. Můžete si vybrat zvýšenou bezpečnost třídy C (necertifikovaná bezpečnost s 2 IS čepy na křídlo), nebo certifikovaná bezpečnostní okna dle třídy WK2 (8 I.S. čepů na křídlo a další bezpečnostní prvky), která vyrábíme v licenci výrobce kování rakouské firmy MACO. Více informací k statistikám vloupání a bezpečnostním oknům na stránkách www.v-okno.cz

Regulace vlhkosti

Moderní plastová a dřevěná okna jsou prakticky dokonale vzduchotěsná. Tato vlastnost je daň za požadavek na maximální izolaci. Následkem je, že nedochází k žádné výměně vzduchu mezi exteriérem a interiérem, což je z hygienického hlediska velmi špatné. Spolu s tím dochází, činností člověka a rostlin v místnosti, k zvyšování vlhkosti a následně k nežádoucím nepříznivým projevům jako je rosení oken a kondenzace vlhkosti na ostění a nejhůře vznik plísní. Proto doporučujeme systém regulace vlhkosti větrací klapkou GECCO. Nemusíte mít obavy, že by vznikalo nějaké nežádoucí proudění vzduchu (průvan), neboť při rozdílu tlaku mezi exteriérem a interiérem větším než je vhodné, dojde k jejímu automatickému uzavření. Navíc klapky GECCO 3 a 4 lze plně uzavřít i ručně.

Výhody klapky GECCO

  • Optimální výměna vzduchu při normálním tlaku vzduchu
  • Nejnižší ztráty tepelné energie
  • Průběžné základní větrání
  • Patentovaná automatická regulace větrání
  • Ani při vysoké rychlosti větru nevzniká průvan
  • Výhodné z hlediska nákladů
  • Zabraňuje tvorbě plísní

Více informací ke klapce Gecco

Komplexní montáž se systémem parozábrany

Montáž se systémem parozábrany je účinná ochrana napojovací spáry vodotěsnými a paropropustnými páskami v exteriéru a parotěsnými páskami v interiéru.

Až do nedávné doby tvořila izolační spáru polyueratanová pěna a omítka, dříve těsnící motouzy apod. Nově, dle platné normy, je nutné, aby napojovací spára obsahovala další komponenty, jež zaručí její plnou funkčnost. Plnou funkčností se dle znění normy rozumí:

  • nulová infiltrace vodních par
  • nulová zatékavost
  • schopnost dilatace
  • tepelná a zvuková izolace

Jaká rizika hrozí při montáži pouze na pěnu?

  • plísně
  • tepelné mosty
  • špatná zvuková izolace
  • koroze a degradace

Více informací na webu www.inteligentni-okna.cz.

Libor Petráš
V okno s.r.o.
Výrobce a dodavatel plastových a hliníkových oken a dveří a zimních zahrad.


V okno s.r.o.
logo V okno s.r.o.

Výrobce a dodavatel plastových a hliníkových oken a dveří, včetně doplňků. Jsme rodinná regionální firma a vyrábíme, montujeme a servisujeme již od roku 1998. Široký výběr profilů s výbornými izolačními vlastnostmi. Poradenství, zaměření a cenová nabídka ...