Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

HS Portál – moderní řešení posuvných dveří i pro pasivní domy

Velké prosklené plochy směrem ke slunci a propojení obytné části domu se zahradou jsou u moderní výstavby standardem. Funkčně a esteticky nejvhodnějším řešením jsou dřevěné a dřevohliníkové zdvižně posuvné dveře – HS Portál. Díky mnoha inovativním prvkům, jako tlumiče dovírání, elektrické pohony, bezbariérové prahy apod. je jejich funkce ještě komfortnější.

Moderní architekti kladou velký důraz na kontakt obývací části domu a zahrady. Jižní a jihozápadní stranu domu tvoří velké prosklené plochy, které umožňují velký prostup světla a přísun sluneční energie. Podél této stěny je většinou situována terasa, která plynule přechází do zahrady. Tyto velké skleněné plochy je potřeba v co největší míře otvírat, ať můžeme v létě vychutnat vůni květin a čerstvý vzduch. Naopak v zimě musí otevíravé segmenty dobře těsnit, ať z domu neuniká žádné teplo.

Ideálním prvkem pro propojení domu s terasou jsou dřevěné a dřevohliníkové zdvižně posuvné dveře nazývané též HS Portály. Tyto dveře jsou vždy kombinací fixní a otvíravé části, které jsou každá v jiné rovině. Při otevírání se posuvná část po otočení klikou automaticky nadzvedne a poté se lehkým tlakem odsune do strany za fixní část. Tento systém byl vyvinut speciálně pro těžké prvky a lze otevírat i 300kilogramová křídla, protože jezdí na ložiskových vozících. 2 m široké křídlo tak dokáže otevřít i vaše dítě. 12 m široké prosklené plochy nejsou pro tento systém problém. Portály mohou být vybaveny dojezdovými tlumiči, které křídlo na konci dráhy zbrzdí a poté dotáhnou k rámu. Pro 3 a více m široká křídla je vhodné použít motorický pohon, můžete si poté otevřít stisknutím tlačítka na dálkovém ovládání třeba z pohodlí pohovky.

Moderní HS Portály jsou v tepelně izolačních vlastnostech srovnatelné s moderními okny, běžně jsou osazeny izolačními trojskly. Jsou vhodné i do pasivních domů, protože díky promyšlenému systému těsnění bez problémů obstojí i v náročných blower-door testech (test který zkoumá vzduchotěsnost obálky domu).

Standardní výška prahu je pouhých 17 mm, na trhu jsou však již i portály s prahem zcela bezbariérovým. V poslední době se začínají vyrábět portály s fixní částí v bezrámovém provedení, které osloví především vyznavače čistého designu. Další inovací je použití zavírání pomocí háků, které kromě vyšší bezpečnosti umožňuje spárové větrání.

Pro výrobu takto velkých a těžkých prvků je ideálním materiálem dřevo, které má výborné tepelně izolační vlastnosti při zachování vysoké pevnosti a velmi nízké tepelné roztažnosti. Vysoká estetická hodnota dřeva je u tohoto přírodního materiálu nesporná. Nejvyšší kategorii tvoří dřevohliníkové HS portály, kde je venkovní strana zcela zakryta plovoucím hliníkovým opláštěním, které chrání dveře před vlivy vnějšího prostředí.

Levnější variantou k zdvižně posuvným jsou sklopně posuvné dveře, které však mají poměrně vysoký práh. Jsou také složitější na manipulaci a dají se použít k otevírání výrazně menších ploch.


Bezbariérový práh
Bezbariérový práh
Bezrámový portál SKY PLUS
Bezrámový portál SKY PLUS

HS portál
HS portál
HS portál

HS portál
HS portál
HS portál
Propojení obytné části s terasou
Propojení obytné části s terasou
Vzorkovna HQ
Vzorkovna HQ

SKY PLUS
SKY PLUS
SKY
SKY

 
 
Reklama