Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak prakticky a esteticky zařídit podkrovní byt pro celou rodinu?

Bydlení pod střechou je lákavé pro mnoho lidí. Zařídit takový byt je bohužel náročnější, než se na první pohled může zdát. Podkroví bylo kdysi jen úložným prostorem pro nepotřebné předměty. Dnes může sloužit k životu pro jednotlivce, páry i rodiny. Zařízení vyžaduje hodně plánování, ale zvládnout to můžete i bez pomoci architekta.


Zdroj obrázku: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Jaké jsou nevýhody podkrovního bytu?

Bydlení pod střechou má velké výhody, protože máte nádherný výhled do okolí a žádní sousedi vám nedupou na hlavu. Na druhou stranu je pod střechou také hodně teplo a vlhko. Pomocí střešních oken budete mít hodně světla, ale ze střechy vám hrozí zatékání a vysoká vlhkost. Tomu se můžete vyhnout dobrou hydroizolací a kvalitně udělanou střechou.

Zkosené prostory vypadají na první pohled velmi stylově, ale z praktického hlediska nejsou nejlepší. Zařídit je nábytkem je náročné, potřebujete nábytek na míru a zkosené stěny vám ubírají místo. Takže můžete mít na první pohled velký byt, který bude při zařizování mnohem menší, než jste si mysleli. Podle některých se tyto byty také nehodí pro rodiny s dětmi, hlavně když se jedná o:

  • mezonetové byty,
  • místa se schodištěm,
  • přítomnost otevřených pater.

Jak dokonale zařídit podkroví pro život?

Existují dva parametry, na které musíte myslet. Hodně vám pomohou při zařizování. Do podkrovních bytů se hodí světlé barvy, které prostor opticky zvětší. Nebudete mít potom pocit, že máte doma tmavé kouty. Myslete také na rozmístění nábytku. Pomohou vám šatní skříně na míru, nižší nábytek nebo nižší postel.

Mnoho výrobců nabízí atypické produkty nebo se můžete obrátit na truhláře, kteří vám udělají vše na míru. Nezapomínejte také na světlo a stín. V podkrovním bytě jsou nejefektivnější rolety na střešní okna. V létě bude v podkroví velké horko, a proto musíte myslet na zajištění dobrého stínu. A nezapomínejte celoročně dobře větrat, abyste doma neměli vlhko.

Více informací

 
 
Reklama