Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Starými okny často uniká až polovina tepla

Denní teploty možná stále ještě připomínají léto, ale tím se nenechte zmást. Topná sezona oficiálně začíná 1. září a chladnější dny se blíží.

Důvodem vyšších nákladů bývají často stará okna, která sice tvoří jen zhruba 10 % obvodového pláště budovy, ovšem skrz ně se ztrácí až 45 % tepelné energie! Logickým krokem je tak výměna oken. Jak k ní ale přistoupit a co si při výběru nových oken pohlídat?

„Při výběru okna se rozhodně orientujete podle parametru Uw. Ten totiž kombinuje hodnoty Ug, což je prostup tepla přes zasklení a Uf, který uvádí hodnotu prostupu tepla přes rám. Pouze Uw hodnotí okno jako celek, a proto je klíčovým ukazatelem jeho tepelněizolačních vlastností,“ vysvětluje Milan Klepsa, zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A. „V kombinaci s termoizolačními skly dosahují hodnoty Uw koeficientu výrazně pod 1,0 W/m²K. Stará okna přitom mohou mít i 3,0 W/m²K. Orientační hodnoty Uw, kterých byste měli dosáhnout, jsou u pasivních domů 0,8 W/m2K, u nízkoenergetických domů 1,0 W/m2K a pro běžná okna 1,2 W/m2K.“

Pokud se rozhodnete přistoupit k výměně oken, nezapomeňte, že se na tuto oblast vztahují dotační tituly v rámci státní podpory Nová zelená úsporám. Dotace na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů (včetně zimních zahrad) se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Neopomeňte ani na titul Stínicí technika, který pomůže zafinancovat montáž prvků, jež sníží tepelnou zátěž budovy v letních měsících. Více se dočtete na www.novazelenausporam.cz, nebo se poraďte s kvalitními montážními firmami, které s vyřízením dotace svým klientům pomáhají a často je i samy vyřizují.

Nedílnou součástí je správná instalace oken a izolace okenního prostoru, aby nedocházelo k tepelným mostům a okno se nestalo dírou v jinak kompaktní tepelněizolační obálce budovy. „Nesprávnou montáží se můžete vrátit k stavu, který byl před výměnou okna, a to nikdo nechce,“ uzavírá Milan Klepsa.


 
 
Reklama