Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozdíl mezi vchodovými dveřmi do domu a do bytu

Chcete si konečně zabezpečit domácnost a pořídit si bezpečnostní dveře, ale netušíte, proč se rozlišuje mezi těmi do domu a do bytu? Všechno, co o vchodových dveří do domu potřebujete vědět, jsme pro vás sepsali do přehledného článku.

Vchodové dveře do rodinného domu

Zatímco v bytovém domě se k vám zloději dostanou maximálně přes vstupní dveře, u domu může být snadno překonatelných vstupních prvků vícero. A je proto dobré je pořádně zajistit. Ať už se jedná o mříže na nízko položená okna, nebo o vchodové dveře do domu.

Je tedy důležité, aby dveře splňovaly nároky na bezpečnostní třídu 3, která zaručí, že se k vám lupiči s běžnými nástroji, které ke vloupání používají, nedostanou.

Funkce, které oceníte

Kromě bezpečnostní třídy můžou mít vchodové dveře do rodinných domů i další funkce, které ale třeba nejsou tak klíčové, jako v případě dveří do bytu. Nejčastější problém, který lidé v panelových domech totiž řeší, je únik tepla na chodbu a hlasití sousedé. Dveře proto často bývají protihlukové a díky dvojitému těsnění a patentované konstrukci dokáží snížit hluk přicházející z vnější strany dveří o 44 dB.

V případě vchodových dveří do rodinných domů je tedy možné, že hluk až tolik řešit nebudete. Tepelný komfort se ale vždy hodí, a to obzvláště v zimním období.

Dalším prvkem, který oceníte především v bytě, ale také v domě, je protipožární úprava. Zatímco v bytě vyžaduje protipožární třídu El 30 zákon, v domě se jedná o praktickou výhodu. Takové dveře totiž dokážou zadržet požár mimo váš domov po dobu 30 minut.

Rozměry vchodových dveří do domu a bytu

Ať už si pořizujete vchodové dveře do bytu, nebo do domu, tak se nejčastěji potkáte se dvěma velikostmi – 80 a 90 cm. Lidé často hledají přímo vchodové dveře do domu 80 cm, aniž by věděli, jaký rozměr opravdu potřebují. Správně změřit rozměry přitom není nic složitého. Stačí změřit zárubeň, od níž se šířka dveří odvozuje. Vždy ale měřte šířku zárubně v tom nejužším místě, nikdy ne od jejího konce.

Vzhled vchodových dveří

Bílé vchodové dveře do domu nebo oblíbená varianta vchodových dveří do domu zlatý dub? Dekor není to jediné, na co budete muset při výběru vzhledu dveří myslet. Bytové dveře bývají jednoduché, vchodové bezpečnostní dveře do domu ale můžete mít jak prosklené, tak celé.

Proto byste při výběru měli vědět, že se toto rozhodnutí může podepsat na bezpečnostní třídě vašich nových dveří. Je to z toho důvodu, že plné křídlo má nejčastěji již zmiňovanou bezpečnostní třídu 3, zatímco prosklené dveře mají nižší třídu 2N.

 
 
Reklama