Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy rosení oken představuje riziko?

Všimli jste si při mytí oken nežádoucí vlhkosti a nevíte, co s tím? Není rosení jako rosení a pokud se navíc v bytě objeví plíseň, měli byste zakročit. Kde všude se můžete s rosením setkat a kdy zbystřit?

PRAMOS rosení oken

Na vnějším skle z venkovní strany

Tento typ rosení nepředstavuje žádné riziko. Vzniká tak, že se nocí prostydlá okna setkají s denním teplem. Jedná se o běžný jev, který spíše poukazuje na správnou izolaci oken.

Na vnitřním skle ze strany místnosti

U tohoto druhu je lepší zpozornět. Dochází k němu především v zimním období. Řešení je jednoduché – stačí dostatečně větrat a nebránit průchodu vzduchu od radiátoru ke sklům.

Mezi skly

Pokud se mezi skla dostane vlhkost, znamená to porušení vzduchotěsnosti a tedy i zhoršení izolačních vlastností. V této situaci nemáte na výběr nic jiného než reklamaci nebo servis oken.

Ve funkční spáře

Když si všimnete ve žlábku okenního rámu vody, nemusí to nutně představovat problém. Pokud se ale vlhkost objevuje často, měli byste zbystřit. Tento jev totiž ukazuje, že okno netěsní a může dojít i k poškození těsnění.

Na rámu oken

Na rámu by nikdy neměla kondenzovat voda. Na vině může být špatná montáž oken. Pokud tedy rosa vzniká skutečně na plastu a ne na okenní tabuli, je dobré zavolat technika.

Větráte správně?

Především v zimě velmi záleží na způsobu, jakým větráte. Pokud v místnosti přestanete jak větrat, tak topit, může to skončit tím, že se v rozích objeví plíseň. Viníkem při tvorbě plísní ale nejsou plastová okna, nýbrž špatně větraná vlhkost. Nejhorší je větrání přivřeným oknem nebo mikroventilací, které může i ublížit ostění oken. Naopak nejlepším řešením je větrat krátce a intenzivně, díky čemuž odejde z místnosti teplý vzduch, ale stěny zůstanou ohřáté.

Více informací

 
 
Reklama