Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst cen ve stavebnictví dále zvyšuje riziko podvodů a šizení zákazníků

Ceny ve stavebnictví nadále výrazně rostou, vstupní materiály a výrobky pro stavby jsou často nedostatkové. AČVOV varuje, že tato situace nahrává šejdířským praktikám.

Ceny ve stavebnictví nadále výrazně rostou, vstupní materiály a výrobky pro stavby jsou často nedostatkové. Výrobci oken a dveří sdružení v Asociaci českých výrobců otvorových výplní varují, že tato situace nahrává šejdířským praktikám, kdy jsou do staveb používány výrobky nižší kvality, než za jakou si zákazník zaplatil. Jde přitom o eskalaci dlouhodobého problému, který je do značné míry způsoben nefunkčním dohledem nad trhem. Zvýšit ochranu spotřebitelů mají změny v legislativě, které předchozí ani nová sněmovna zatím nestihla schválit navzdory nutnosti implementace evropských předpisů.


„Představte si, že stavíte či rekonstruujete nemovitost u rušné ulice. V projektu máte okna a dveře, které mají hluk odclonit, zaplatíte za ně dost peněz navíc. Ale když se nastěhujete, tak zjistíte, že hluk v domě je velmi výrazný,“ říká Pavel Kašpar z Asociace českých výrobců otvorových výplní. „Když se budete snažit dopátrat, co vám tam nakonec dali za okna a s jakými vlastnostmi, budete to mít velmi těžké. A stejně tak i s reklamací. Na trhu je spousta výrobků, jejichž vlastnosti neodpovídají tomu, co deklarují. Dlouhodobě jim nahrává neefektivní dohled ze strany státu a v poslední době bohužel i růst cen ve stavebnictví,“ doplňuje Kašpar.

Plné znění tiskové zprávy


Asociace českých výrobců otvorových výplní (AČVOV)
logo Asociace českých výrobců otvorových výplní (AČVOV)

Cílem AČVOV je zpřehlednění tuzemského trhu se stavebními otvorovými výplněmi, posílení informování spotřebitele a posílení postavení poctivých tuzemských producentů. AČVOV realizuje a spravuje projekt "Zaručeně česká okna".

 
 
Reklama