Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pravda o tubusových světlovodech

Osvětlování neosvětlitelných prostor denním světlem ze světlovodů zažívá velký rozmach. Zde je pár tipů na to, čemu bychom měli dát pozornost při výběru světlovodů do našeho domu.

1.Sběrač denního světla na střeše má být z českého křišťálu Lightway. Normální světlovody mají plastové kopule. Viděli jste plast jak vypadá na střeše po dvou letech? Proč se průhledné výplně oken nedělají z plastu, ale ze skla? U křišťálu je věrné spektrum barev denního světla. Záruka na křišťálový sběrač je 100 let.

2.Normální světlovod když je vybaven dvojitým difuzérem na stropě a dvojitou kopulí či dvojsklem na střeše tak je nežádoucím tepelným komínem. Lightway má tepelnou vložku Blue Performance. Je na obrázku řezu světlovodu,ten modrý prvek. Zabrání kondenzaci vody a jejímu vytékání na podlahu ze světlovodu. Nemá tepelné ztráty v zimě a v létě nezahřívá místnost. Na obrázku vidíte, když se Blue Performance nepoužije.

3.Rozptylovač světla na stropě je ze skla. Lightway používá optické sklo ke skvělému podání barev a jemnému rozptylu. Pokud je z plastu, poškrábe se a rychle zestárne, protože dostává nápor soustředěného slunečního světla. Tak světlovod přestává svítit. Zdravé barvy denního světla se ztrácejí a důvod mít světlovod ztrácí smysl.

4.Světlovodné potrubí má u Lightway 7 nanovrstev, zaručující skoro 100% odrazivost a díky tomu „doteče“ denní světlo až na vzdálenost 100metrů. Jedna z vrstev je pravé stříbro. Má za úkol udržet věrnost barev denního světla. Nejsou v něm na hliník nalepené různé super polymerické odrazné folie, které se loupou a mají povrch pomerančové kůry a tak světlo dobře nevedou.Záruka je 25 let.

Kontaktujte Lightway specialistu

 
 
Reklama