Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zatemnění a větrání je důležité pro zdravý spánek

V místnosti na spaní je vhodné minimalizovat hluk a světlo a zajistit vhodnou teplotu. Nejlépe kolem 18 až 20 °C.


Podle průzkumů má se spánkem problém víc než 40 % lidí. Mnoho z nich však vůbec neví, že se jedná o poruchu, která může způsobit nemalé zdravotní potíže. Právě proto si celý svět 21. března připomíná Mezinárodní den zdravého spánku, jehož cílem je rozšířit povědomí širší veřejnosti o významu zdravého spánku. A to krátce poté, co jsme si připomněli význam spánku a Světový den spánku 16. března.

Minimalizace hluku a světla, 18-20°C, regulace vlhkosti a CO2

Podle specialisty na spánkové poruchy Ondřeje Ludky z Fakultní nemocnice Brno je pro zdravý spánek důležité úplné zatemnění místnosti a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. „V místnosti na spaní je vhodné minimalizovat hluk a světlo a zajistit vhodnou teplotu. Nejlépe kolem 18 až 20 °C,“ uvedl Ludka.

Podle architektky společnosti VELUX Kláry Bukolské však většina lidí na zatemnění místnosti nemyslí. „Lidé zapomínají i na větrání. Ze studie Healthy Homes Barometr, která se věnuje zdravému bydlení, vyplývá, že až 77 procent lidí nemá vhodné podmínky ke kvalitnímu spánku,“ řekla Bukolská.

Upozornila přitom na to, že existují technologie, které umí dokonce větrání regulovat samy – čidla uvnitř místnosti určí hodnoty vlhkosti, CO2 apod. a přizpůsobí tomu větrání – systém VELUX ACTIVE například dovede sám otevřít a zavřít okno, stáhnout a roztáhnout rolety.

 
 
Reklama