Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Guardian Glass představuje budoucnost dynamického zastiňování oken a dveří

Guardian Glass vyvinula nové úsporné a spolehlivé řešení integrovaného zastiňování oken a dveří. Firma uvede produkt na trh v příštím roce.

Společnost Guardian Glass představuje budoucnost dynamického zastiňování oken a dveří

Patentované řešení nemá obdobu v žádném ze současně dostupných systémů stínění. Řešení společnosti Guardian je zaměřeno na okna a dveře obytných staveb a jako takové bude prvotně dostupné ve verzi plně integrovaného stínění se schopností úplného zatemnění, kterou budou následovat verze se stíněním pro zajištění soukromí a k omezení odrazů z oslunění.

Jak to funguje?

Provedení stínění je konstrukčně čisté, adaptabilní a je šikovně zcela vestavěno do izolačního dvojitého či trojitého skla (IGU). Na rozdíl od jiných systémů integrovaného zastiňování toto řešení nevyužívá žádné mechanické části, u kterých běžně dochází k závadám. K okamžitému zastínění dochází díky slabému elektrickému proudu, který prochází vrstvami vodiče a vytváří elektrostatickou přitažlivou sílu mezi ultra-tenkým stínidlem a povrchem skla. Tato technologie je minimálně energeticky náročná, tudíž není nutné zapojení do hlavního zdroje, ale stačí bateriové napájení. Již se také vyvíjí nabíjecí jednotka využívající solární energie.

Tento druh stínění je vhodný pro domácnosti dneška i zítřka: nabízí možnost ručního i dálkového ovládání nebo může být zakomponován do řídicího systému inteligentních domů. Pohodlné automatizované ovládání umožňuje nastavit adaptivní stínění, jež reaguje na změny venkovního světla nebo teploty. Stínidlo lze dokonce zabudovat do skel dveří a oken nepravidelných tvarů.

 
 
Reklama