Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stínící systémy pro střešní světlíky

Při projektování budov se v současné době klade význam i na dostatečné prosvětlení vnitřního prostoru. To je zajištěno nejen okny ve fasádě, ale i střešními světlíky. V horkých letních měsících se však sluneční svit, resp. teplo pronikající dovnitř místnosti, může stát nežádoucí v případě, když místnost není vybavena klimatizací.

Pro tyto případy vyvinula firma Eberspächer Tageslichttechnik sofistikované stínící systémy určené pro střešní světlíky.

Jednodušším, avšak velice účinným systémem je stínící systém UMBRALUX - kazetový systém tvořený děrovaným hliníkovým plechem, který se připevní na vnější stranu světlíkové kopule na hliníkový rám, v případě pásových světlíků na hliníkovou konstrukci světlíku. Hustota děrování je vytvořena libovolně na základě požadavku zákazníka. Tento systém sníží prostup slunečního záření až na 28% a je odolný proti proražení.

Druhým důmyslným systémem na principu stavebnicových prvků je stínící systém VENTOFIX a VENTOFLEX. Tento lamelový systém je možné skládat do různých rozměrů a namontovat na každý bodový nebo pásový světlík. Lze jej taktéž libovolně kombinovat s pohyblivými nebo pevnými lamelami. Tento systém je koncipován na maximální výšku slunce v našich zeměpisných šířkách, čímž je možné nastavit pevné lamely na sklon 0° až 65° v závislosti na převažující požadavek stínění. Pohyblivé lamely jsou ovládány elektrickým motorem (230V nebo 24V).

 
 
Reklama