Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Volba zasklení

Použité izolační zasklení má zásadní vliv na vlastnosti oken. Jednou z hlavních sledovaných veličin je prostup tepla zasklením. Omezit výběr zasklení pouze touto hodnotou, ale nemusí být vždy výhodné.


Běžně nabízená izolační trojskla dosahují hodnoty prostupu tepla Ug = 0,5 W/(m2*K). Snaha o dosažení maximálních izolačních vlastností může jít ale na úkor solárních zisků. Prohřívání interiéru je přitom jedním z důležitých požadavků kladených na okna do pasivních domů. Při volbě izolačního zasklení je tak důležité znát i hodnotu solárního faktoru (g), který charakterizuje množství energie využité k ohřátí interiéru.

Řešení s optimálními hodnotami solárního faktoru při zachování výborných izolačních vlastností poskytují tzv. solární trojskla. Při hodnotách prostupu tepla Ug = 0,6 W/(m2K) mají solární faktor na úrovni 64 %. To je asi o pětinu lepší hodnota solárního faktoru, než mají běžná izolační trojskla.

V kombinaci s kvalitním profilovým systémem plastových oken, dřevěných či dřevohliníkových oken tak výsledné hodnoty prostupu tepla celým oknem splní nároky kladené na otvorové výplně pro pasivní stavby.

 
 
Reklama