Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Uvažujete o výměně oken? Léto představuje ideální příležitost

Zářijová rovnodennost a tedy začátek podzimu jsou ještě daleko a léto je v plném proudu. Kromě krásného počasí a dovolených nám letní období mimo jiné poskytuje prostor pro jeden velmi praktický krok v domácnosti - výměnu oken.

Jak ovšem k takové výměně oken zodpovědně přistoupit, na co si dát pozor při výběru dodavatele a jak optimálně o okna pečovat?

Příležitost pro výměnu oken

Kvůli příznivému počasí jsou letní měsíce pro výměnu oken ideální. Jaké další okolnosti je ovšem nutné zohlednit? „Výměna je vhodná především při energeticky orientované modernizaci budovy, jelikož okna často bývají zdrojem velkých tepelných ztrát,“ prozrazuje odborník na okna a okenní profily Jindřich Kalda ze společnosti VEKA. „Další vhodnou příležitostí jsou sanace fasád budov, kdy by pozdější výměna oken mohla způsobit poškození nové fasády a její povrchové úpravy.“

Jak si vybrat dodavatele?

Na českém trhu nabízí plastová okna přes dvě stě dodavatelů. Než si svého dodavatele vyberete, určitě je vhodné provést rešerši a zjistit si co nejvíce informací o dané společnosti i o produktech, které nabízí. Při výběru oken je důležité se zaměřit na tepelněizolační vlastnosti rámů a zasklení, kvalitu a třidu okenních profilů, zda okno propouští dostatek světla i jakou okno poskytuje ochranu proti vloupání do domu. Instalaci plastových oken raději svěřte odborníkům, protože nekvalitní montáž vede mimo jiné ke vznikání plísní a uvolňování vlhkosti.


Využívání okenních rámů ze staré zástavby

Rozhodně není nutné za každých okolností měnit celá okna. „Pokud jsou rámové konstrukce v dobrém stavu a s funkčním těsněním a kováním, které má pro nové zasklení dostatečnou únosnost, není důvod se při výměně zasklení u starších oken obávat problémů,“ potvrzuje Jindřich Kalda.

Péče o okna

Tepelně izolační vlastnosti a životnost delší jak padesát let patří mezi největší výhody plastových oken. Třetí významnou výhodou jsou minimální nároky na údržbu. „Bílé rámové plastové konstrukce oken a dveří obvykle stačí čistit běžnými neabrazivními čisticími prostředky. Při větším znečištění lze doporučit použití speciálních čisticích a konzervačních přípravků, které mají v nabídce dodavatelé oken a dveří nebo specializovaní prodejci,“ říká Kalda.

 
 
Reklama