Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sklo Guardian® poskytuje vynikající tepelnou izolaci a ochranu proti slunečnímu záření

Společnost Guardian Glass, vedoucí výrobce špičkových skel pro architektonická řešení a klíčový dodavatel stavebního průmyslu, ukázala vynikající schopnosti svých skel v ambiciózním projektu alpského přístřešku ve Slovinsku.

Projekt byl spuštěn studiem OFIS Architects ze slovinské Ljubljany a pomáhá zkoumat dopad extrémních povětrnostních podmínek na různé typy materiálů a konstrukčních technik. Tento moderní přístřešek byl navržen na podzim roku 2015 ve studiu „Habitation in Extreme Environments“ na vysoké škole Harvard Graduate School of Design. Z několika návrhů podaných studenty architektury byl vybrán a dále rozvíjen návrh týmu, ve kterém byli Katie McDonaldová, Erin Pellegrinová a Frederick Kim. Stavba provedená dle jejich návrhu je umístěna vysoko na výběžku hory Skuta ve Slovinských Alpách, kde jsou extrémní a drsné povětrnostní podmínky. V požadavcích projektu bylo zadáno, aby tento bivak poskytoval bezpečné a pohodlné prostředí až osmi osobám.

Iniciátoři projektu, Špela Videčnik a Rok Oman, spoluzakladatelé studia OFIS Architects, spolupracovali na projektu s londýnskými stavebními inženýry AKT II Ltd. a společností Rieder, jejíž produktovou řadu Eco Skin použili při stavbě bivaku. Pro zasklení si jako klíčového partnera vybrali společnost Guardian Glass, protože patří mezi nejzkušenější a technicky nejvyspělejší dodavatele skla na světě.

Stavba je umístěna ve výšce více než 2000 metrů nad mořem, takže použité tvrzené bezpečnostní sklo muselo být schopné odolat návrhové hodnotě náporu větru 2,3 kN/m2. To je více než dvojnásobek oproti hodnotám, které jsou potřeba pro mrakodrapy ve velkoměstech. Sklo také muselo poskytovat vynikající tepelnou izolaci a ochranu proti slunečnímu záření, být velmi bezpečné a dobře si poradit s vysokou nadmořskou výškou a extrémními teplotami.

 
 
Reklama