Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konec orosených oken v zimě díky sklům s technologií Guardian ClimaGuard Dry

Kondenzace vody na oknech představuje problém, který v zimě nevyhnutelně dopadá na řadu moderních domů a bytů.

Volba technologie ClimaGuard Dry od evropské společnosti Guardian Glass Group představuje způsob, jak se zbavit „zamlžených oken“ a zároveň zachovat výborné izolační vlastnosti skla.

Kondenzace je znakem tepelně zaizolovaných budov a energeticky úsporných oken. Jak ke kondenzaci dochází? Je to dáno především teplotou a relativní vlhkostí v interiéru, kdy se tyto veličiny přímo ovlivňují. Okna bez izolačních vlastností s tím problém neměla, ale negativem byly vysoké náklady za vytápění. Současná izolační zasklení neumožňují „únik“ tepla zevnitř domu, takže vnější tabule okenní výplně zůstává obvykle studená a dochází k prochladnutí a vzniku kondenzace. Bojovat lze větráním, a tedy snížením efektu zateplení, nebo použitím skel s protikondenzační technologií Guardian ClimaGuard Dry, která efekt kondenzace významně minimalizuje.

Testování v terénu, které společnost Guardian provedla za skutečných povětrnostních podmínek, ukazuje, že průměrná doba výskytu vysrážené vody na oknech s technologií ClimaGuard Dry je pouze jedna hodina, zatímco u použití běžných skel je to až 8 hodin.

 
 
Reklama