Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protisluneční sklo Guardian SunGuard zajišťuje bezpečné útočiště motýlům

Společnost Guardian Industries` Glass, přední evropský výrobce vysoce kvalitního skla pro veřejné, obchodní a obytné interiéry, dodala na 1500 kusů skel různých velikostí pro stavbu tropické motýlí zahrady Konya Tropical Butterfly Garden v Turecku.

Motýli jsou krásná a křehká stvoření, velmi citlivá na sebemenší změny klimatu. Při návrhu zahrady Konya Tropical Butterfly Garden v tureckém městě Konya proto architekti dbali především na zajištění stabilní teploty a vlhkosti.

Pro stavbu vybrali sklo Guardian SunGuard SNX 60/28, které propouští 60 % slunečního světla, ale zároveň odstíní 72 % tepla. To umožňuje velmi přesnou regulaci teploty uvnitř budovy. SunGuard eXtra selective (SNX) je nejvyšší řadou protislunečních skel, které společnost Guardian nabízí. Tato skla vynikají také svými estetickými vlastnostmi, především díky neutrální transparentní barvě a nízké odrazivosti.

Město Konya má vnitrozemské klima, které se vyznačuje velkými výkyvy teplot mezi zimními a letními měsíci. Stěžejní výzvou proto bylo zajistit uvnitř skleněné budovy konstantní tropické klima s teplotou 26 °C a 80% vlhkostí. Celá zástavba pokryla plochu 380 000 metrů čtverečních.

Motýlí zahrada byla otevřena v červenci 2015 a s rozlohou 1600 metrů čtverečních se tak stala největším objektem svého druhu v Evropě. K vidění je zde až 6000 zástupců patnácti druhů motýlů a celkem a 20 000 tropických rostlin ve variaci 98 druhů.

 
 
Reklama