Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Až 40 % polských oken a dveří mířilo v r. 2014 do zahraničí

Až 40 % oken a dveří vyrobených v roce 2014 v Polsku se dostalo na zahraniční trhy – odhadují analytici ASM-Market Research and Analysis Centre.

Při srovnání výsledků po třech čtvrtletích roku 2014 je zřejmé, že se vývoz v minulém roce významně zrychlil – z 5,6 mil. na 6,6 mil kusů. Zvláštní pozornost si zaslouží výrobky z hliníku, jichž bylo od ledna do září roku 2014 prodáno do zahraničí tolik, kolik za celý rok 2013.

"Hlavní statistický úřad ve Varšavě nezveřejnil ještě výsledky za 4. čtvrtletí, ale pokud se dynamika zahraničního prodeje udržela, a nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být jinak, protože poslední měsíce jsou obvykle nejlepší pro polské výrobce, navíc zima byla výjimečně mírná, pak se uplynulý rok musí uzavřít množstvím vyvezených kusů na úrovni cca 8,5 mil., což by znamenalo, že podíl vývozu ve výrobě dosáhnul úroveň 40 %", odhadují analytici ASM-Market Research and Analysis Centre.

Experti ASM podtrhují, že spolu s růstem množství vyvezených oken a dveří dynamicky roste také hodnota v zahraničí prodaných polských výrobků. Pokud v prvních třech čtvrtletích roku 2013 činila hodnota vývozu necelé 3,5 miliardy zlotých (cca 814 mil. euro), pak ve stejném období roku 2014 to bylo 3,9 miliardy zlotých (cca 907 mil. euro), což znamená zvýšení o 11,8 %.

Hlavními odběrateli oken a dveří v prvních třech čtvrtletích roku 2014 byli zákazníci z Německa, ke kterým se dostalo každé třetí okno a dveře vyvezené z Polska (33% podíl na vývozu). Tento trh je už léta nejdůležitější pro polské výrobce, a v minulém roce zaznamenal další rekordní růst o téměř 38% ve srovnání s rokem 2013, díky čemuž od ledna do konce září se hodnota vývozu zvýšila na 1,3 miliardy zlotých (cca 302 mil. euro).

Druhým trhem z pohledu růstu hodnoty vývozu v prvních třech čtvrtletích roku 2014 byl švédský trh, na který putovalo zboží s hodnotou 22,5 % vyšší než ve stejném období předcházejícího roku.


Směr vývozu polských oken a dvěří v roce 2014

Celý Newsletter Oborového programu propagace oboru truhlářské výroby oken a dveří

 
 
Reklama