Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vitrážové výplně do okenních a dveřních otvorů

Firma Sklo Plus navazuje už 3. generací na rodinnou tradici v oblasti zpracování skla. V 50. letech se tato činnost rozšířila o výrobu a opravy klasických vitráží, v 90. letech o Tiffany techniku.

"V současné době navrhujeme a realizujeme vitrážové výplně do okenních a dveřních otvorů, vitrážové výplně nábytkových dvířek, vitráže vstupních portálů, podhledů a dělicích stěn, ale také zrcadla, závěsné vitráže, šperky i Tiffany lampy," říká k nabídce firmy přímo její majitelka Marta Štanglová.

Vitráž je možno vyrobit dvěma různými technologiemi.

První z nich je vitráž do olova - jedná se o klasické řemeslo, kde se nařezané sklo vkládá do olověných prutů. Ty se poté pocínují a mohou se patinovat na černo či měď. Druhá je Tiffany technika, která se vyznačuje jemnějšími spoji. Používá se především na menší závěsné vitráže, u složitějších motivů a u lamp. Jednotlivé kousky skla se po obvodu obalí samolepicí měděnou páskou a poté pocínují.




Vitráže i do izolačního dvojskla pro venkovní dveře a okna

"K výrobě vitráží používáme barevné sklo z Ameriky, Itálie a Německa. Skla si můžete vybrat ze široké škály ornamentů a barevných odstínů. Existují skla mléčně zbarvená, tzv. opály, které se hodí spíše na lampy a uměle osvětlené vitráže. Katedrály je lepší používat do oken a dveří," vysvětluje Marta Štanglová a dále doplňuje:
"Žádaná jsou ručně broušená fazetová skla, skleněné kameny, acháty a vypalovaná malba, která vitráž originálně dotváří. U vchodových dveří a venkovních oken lze vitráže vložit do izolačního dvojskla, které tepelně izoluje a snadno se udržuje."
 
 
Reklama