Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hliníkové okenní profily splňující nejnáročnější požadavky architektů, investorů i koncových uživatelů

Hliníková okna jsou spolu s hliníkovými dveřmi jedny z nejpoužívanějších a tím pádem i nejnamáhavějších částí každé budovy, proto by se na jejich výběru a správné volbě měla věnovat patřičná pozornost.

Pro běžnou výstavbu se u nás nejčastěji používají plastová okna, která jsou ve většině případů levnější než hliníková. Cena hliníkových oken ale odpovídá jejich kvalitě, protože jsou konstrukčně tužší než plastové. Hliníková okna mají oproti plastovým, dřevěným nebo ocelovým také tu výhodu, že jsou prakticky bezúdržbové, protože hliník nestárne tak jako plast a nemusí se pravidelně obnovovat jejich povrchová úprava jako u dřevěných nebo ocelových. Ani argument, že „hliníková okna jsou kvalitnější, než zákazník vlastně potřebuje“ v některých případech neplatí, protože například některé atypické nebo velké rozměry oken a dveří z jiných než kovových profilů vyrobit nelze.

Moderní vícekomorové hliníkové okenní profily jsou vyplněny tepelnou izolací a systémem těsnění s promýšleným řešením tepelných mostů s výbornými tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi. Hliníková okna vyrobená z hliníkových profilů zůstávají po celou dobu životnosti budovy plně funkční a zachovávají si svůj původní vzhled.

Pro výrobu hliníkových oken a hliníkových dveří jsou používány hliníkové systémové profily těchto výrobců:

  • SCHÜCO (Německo)
  • PONZIO (Polsko)

Všechny tyto okenní hliníkové profily splňují nejnáročnější požadavky architektů, investorů i koncových uživatelů a splňují platné evropské předpisy i normy. K zasklení hliníkových oken jsou standardně používána izolační dvojskla (Ug = 1,1 W/m2.K), nebo i izolační trojskla (Ug = 0,6 W/m2.K) s nepřebernou škálou barev a fyzikálních vlastností od těchto předních výrobců skel:

  • Pilkington
  • SAINT-GOBAIN GLASS SOLUTIONS

PRUNIWERK a.s.
logo PRUNIWERK a.s.

PRUNIWERK a.s. vyrábí, dodává a instaluje hliníková okna, dveře a lehké obvodové pláště (prosklené fasády), střešní světlíky, zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla (SOZ, ZOKT, RWA).

 
 
Reklama