Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mlžení a znečišťování zasklení je konec

Výrobce skla Guardian představil speciální úpravu skla, která zabrání kondenzování vody a usazování nečistot.

Prosklené části budov nabízejí dostatek světla a otevřeného prostoru. Pokud je zasklení kvalitní, nemusí být ani nákladné a náročné na údržbu a čištění. Přední světový výrobce skla Guardian doporučuje svým zákazníkům využít skla ClimaGuard® nebo SunGuard®, které jsou vybaveny speciální pokovenou vrstvou LM Dry. Ta zabraňuje kondenzování par a omezí usazování nečistot.

Jak vlastně dochází k znečišťování? Sklo často kondenzuje na svém povrchu kapky vody, což způsobuje zamlžování oken či skleněných ploch. Na nich se pak zachycují nečistoty nebo po uschnutí vody vznikají nepěkné sedimenty. Rosení a následné znečištění má na svědomí rozdílná vnitřní a venkovní teplota.

Guardian však dokázal tento problém vyřešit. Povlak nové generace, LM Dry totiž mění fyzikální vlastnosti povrchu skla. Skla ClimaGuard® a SunGuard® vybavené touto vrstvou najdou své uplatnění především u moderních fasád se zesílenou tepelnou izolací. Je vhodným řešením pro fasády s dvou a trojskly, střešní okna, zimní zahrady nebo pro dvouplášťové prosklené fasády, tedy pro aplikace, u kterých je kondenzace a hromadění nečistot častým jevem.

Benefitem takového řešení zasklení jsou dlouhodobě minimální náklady na údržbu a čištění. Platí to zejména u těžko přístupných míst, jako jsou prosklené střechy nebo střešní okna.

Nedávno realizované pozorování dvouplášťových prosklených fasád prokázalo, že ve více než 20 procentech případů dochází ke kondenzaci vody. Při použit skel ClimaGuard® nebo SunGuard® s povlakem LM Dry byla pokaždé naměřená nulová hodnota kondenzátu. To znamená, že k výskytu kondenzátu na fasádě vůbec nedošlo.

Technologii "LM Dry" firma Guardian představila na nedávném veletrhu Glasstec v německém Düsseldorfu. Na tomto místě si návštěvníci sami mohli ověřit funkčnost vrstvy "LM Dry" v praxi a to na dvojvrstvé fasádě pokryté sklem SunGuard High Durable Diamond 66 Ultra.

 
 
Reklama