Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světlovody jsou nové a revoluční systémy střešního osvětlení

Světlovody umožňují přivést přirozené denní světlo i do místností, které nemohou mít ve svých obvodových stěnách okna.

Pomocí světlovou jsme schopni přivést lidskému oku přirozené sluneční světlo do každého koutu domu, kanceláře nebo libovolného prostoru. Toto řešení je vhodné zejména v případech, kdy je mezi střechou a stropem velký prostor a zabudování střešního okna nebo světlíku by nebylo technicky možné. Základní světelná sada světobodu je tvořena speciální plastovou kopulí na střeše daného objektu, dále systémem lehkého potrubí s vnitřní reflexní (odrazovou) plochou, přičemž jeden nebo dva potrubní díly (kolena) jsou nastavitelné až do 45°. Světlo je z potrubí do prostoru místnosti směrováno rozptylovacím difuzorem, který svou konstrukcí rozptyluje světlo do celé části osvětleného prostoru.

Aby bylo možno využívat světlovod i při nedostatku slunečních paprsků (za šera nebo v noci), lze zabudovat do spodní části systému (difuzoru) světelný zdroj (žárovku, zářivku, LED). V takovém případě se např. při zapnutí světelného senzoru (čidla) může změnit světlovod na běžné interiérové svítidlo.

Nejdůležitější parametr ovlivňující účinnost světlovou je jeho průměr. Druhým velice významným faktorem ovlivňujícím účinnost světlovou je orientace světlovodu na střeše domu. Světlovod musí být vždy usazen na nejvíce osvětlenou sluneční stranu – nejlépe jižní stranu střechy objektu.

Ztráty při přenosu světla světlovodem jsou přímo úměrné délce potrubí a počtu použitých kolen. Ztráty odrazem jsou pouze 2 %, tudíž účinnost systému je neuvěřitelných 98 %. Obecná ztráta v potrubí je cca 6 % na 1 m délky. Ztráty v kolenu nastaveném na 30° je 12 %.

V případě montáže do taškových střech, popřípadě atypických plechových krytin, je nutné objednat základnu speciální – typizovanou (např. přímo pro Bramac Alpská světle hnědá lze dodat základnu i v barvě krytiny). Stejně tak lze dodat základny v libovolném materiálovém provedení – pozink, TiZn, Cu.


PRUNIWERK a.s.
logo PRUNIWERK a.s.

PRUNIWERK a.s. vyrábí, dodává a instaluje hliníková okna, dveře a lehké obvodové pláště (prosklené fasády), střešní světlíky, zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla (SOZ, ZOKT, RWA).

 
 
Reklama