Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Maximum světla s minimálními tepelnými ztrátami

Výrobce skla Guardian představil speciální úpravu skla, která propustí do interiéru maximum světla, přičemž tepelné ztráty jsou minimální.

Výhodou prosklených budov je dostatek světla s menšími nároky na umělé osvětlení. Na druhé straně je to ale spojeno s většími tepelnými ztrátami a výkyvy teplot v interiéru. Přední světový výrobce skla Guardian proto vyvinul speciální skla SunGuard SN 70/35, které propouštějí stejné množství vnějšího světla jako běžná skla, avšak při minimálních tepelných ztrátách. Guardian svou novinku představil na nedávném veletrhu Glasstec v německém Düsseldorfu.

Tyto vlastnosti má sklo díky speciálnímu povlaku s dvěma funkčními vrstvami kovu nanesenými na povrch skla. Ty zvenku propustí až 70 procent denního světla, přičemž pronikání slunečního tepla do interiéru je jen na úrovni 35 procent. Pro stejný efekt bylo dosud nutné použít povlak s trojitou vrstvou pokovení.

To nejlepší z obou světů

Při použití skla SunGuard SN 70/35 postačí pouze 2 vrstvy pokovení a právě díky tomu sklo dosahuje index selektivity na úrovni 2,02. Selektivita zasklení je vyjádřena podílem světelného činitele (LT) a celkového činitele přestoupení slunečního záření (SF).

Jinými slovy, SunGuard SN 70/35 je ideálním řešením pro budovy se skleněnými fasádami. Poskytuje skvělý výhled, světlem zalité interiéry a zároveň šetří rozpočty na topení a klimatizování místností. Nájemníci či majitelé tak získají komfortní prostory, které se v létě nebudou přehřívat a v zimě zase ochlazovat studeným vzduchem zvenčí. To platí i pro použití v rámci izolačních trojskel, které dále zlepšuje celkové tepelné izolační vlastnosti prosklených ploch. Souboj o stěny a fasády mezi sklem a pevnými materiály se tak opět o další kousek posouvá směrem ke sklu.

Úspora energie na principu zrcadla

Díky použití speciálních skel SunGuard SN 70/35 je možné také udržovat požadovanou teplotu v interiéru, protože okem neviditelné pokovení odráží vnitřní teplo zpět do prostoru a nedochází tak k tepelným ztrátám. Sklo tak funguje na principu zrcadla, které je však průhledné a propouští dovnitř světlo zvenčí. Guardian nabízí tento produkt i v bezpečnostním a akustickém provedení.

Parametry a výkon konkrétního provedení zasklení je možné si předem ověřit pomocí nástroje Guardian Configurator, který je volně přístupný na webových stránkách.

 
 
Reklama