Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SunGuard SN 70/37 ochrání před škodlivým UV zářením

Pokud jdeme v létě na vycházku, chráníme se krémem s příslušným faktorem, který eliminuje škodlivé UV záření. Jsme-li doma či v práci, domníváme se, že nám nic nehrozí. Neuvědomujeme si, že běžná okna propustí až 35% UV záření.

Dlouhodobé vystavování lidského těla slunečnímu UV záření může zapříčinit akutní a chronické zdravotní problémy s kůží, očima a imunitním systémem. Proti poškození zdraví UV zářením dlouhodobě varuje i Světová zdravotnická organizace.

Úpal (neboli erytém) je nejznámějším akutním onemocněním způsobeným UV zářením. Dlouhodobé působení UV záření pak vyvolává degenerativní změny v buňkách kůže, vaziva a cév, které pak vedou k předčasnému stárnutí kůže, fotodermatózám a aktinickým keratózám. Dalším důsledkem dlouhodobého vystavování škodlivému UV záření je zánětlivá reakce oka. V nejzávažnějších případech se může objevit rakovina kůže nebo šedého zákalu.

UV záření také způsobuje blednutí barev na vybavení pokojů, nábytku, kobercích či stěnách. Používáním SunGuard SN 70/37 můžeme snížit propustnost UV záření o jednu třetinu a o 10% zlepšit tepelnou izolaci slunečního tepla, čímž se vyhneme přehřívání.

Použijeme-li SunGuard SN 70/37 ve vrstvené bezpečnostní verzi se speciální akustickou folií, UV záření bude blokováno a akustická izolace se zlepší o 9 dB. Sklo splňuje charakteristiku bezpečnosti P4A podle EN356 (hodnocení P4A znamená, že při zkoušce odolá až třem úderům kovové koule o hmotnosti 4,11 kg, která byla shozena z 90 centimetrové výšky).

 
 
Reklama