Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna s izolačním trojsklem v bytovém domě v pasivním standardu, Dubňany

Okenní profil Eforte od společnosti Inoutic dosahuje výborného koeficientu tepelné prostupnosti rámem U(f) pouhých 0,95 W/m²K, a to s použití běžné ocelové výztuhy, vestavné hloubce 84 mm a bez přídavných izolačních prvků.

Ukázková rekonstrukce bývalého učiliště na pasivní bytový dům

Areál bývalého dubňanského hornického učiliště z padesátých let minulého století se dočkal zdařilé rekonstrukce hodné 21. století. Vznikl tak bytový dům v pasivním standardu a multikulturní centrum s muzeem, přednáškovým sálem či galerií. Tento smělý projekt navíc získal řadu ocenění a uznání české odborné veřejnosti.

Okna s izolačním trojsklem

Osazení oken proběhlo poměrně nestandardně, kdy okna byla upevněna do speciálních dřevěných rámů, které umožnily optimalizovat jejich pozici v ostění.

Při výběru nových, kvalitních oken se Zdeněk Kaňa musel poohlédnout po takových, která by svými parametry splňovala nároky na pasivní standard, a zároveň byla cenově přijatelná. Po konzultaci s firmou Okna Ševčík z Hodonína, která realizovala dodávku otvorových výplní, padla volba na plastový okenní profil Eforte od společnosti Inoutic, který se vyznačuje výbornými tepelně-technickými parametry a splňuje nejnáročnější požadavky kladené na okna v nízkoenergetickém i pasivním standardu. Systém dokonce získal pro své parametry a široké spektrum využití při výstavbě stříbrnou medaili v soutěži Stavební výrobek – technologie 2010. Okenní profil dosahuje výborného koeficientu tepelné prostupnosti rámem U(f) pouhých 0,95 W/m²K, a to s použití běžné ocelové výztuhy, vestavné hloubce 84 mm a bez přídavných izolačních prvků.

plastový okenní profil Eforte od společnosti Inoutic
Osazení oken proběhlo poměrně nestandardně, okna byla upevněna do speciálních dřevěných rámů

Z ekonomického hlediska je právě toto řešení otvorových výplní v pasivním standardu velmi výhodné, protože profily se zpracovávají stejně jako běžné profilové systémy. Není tedy potřeba zajistit dodatečné izolace komor profilu nebo speciální výztuhy, jejichž použití komplikuje výrobu.

Proč pasivní standard?

Podle Zdeňka Kani pasivní přestavba s sebou nese nejen ekonomickou výhodu, ale především mnohonásobně zdravější vnitřní klima a lepší komfort pro uživatele. „Použili jsme zdraví neškodné stavební materiály a zajistili trvale čerstvý vzduch uvnitř místností," vyzdvihuje Kaňa. Rozdíl mezi běžnou a pasivní přestavbou spočívá mimo jiné v nutnosti silnější izolace obvodového pláště.

Příjemným zjištěním bylo, že konstrukce stropu je tvořena ŽB skořepinami o konstrukční výšce 400 mm a ve spodní části doplněná o minerální zvukovou izolaci tloušťky 100 mm položenou na ocelový trapézový plech, který je připevněn ke spodní části ŽB skořepin. Díky tomu tvoří nosnou konstrukci pro sádrokartonový podhled. Dále bylo na stávající obvodové stěny přidáno 200 mm tepelné izolace, cca 300 – 400 mm na strop nejvyššího podlaží, otvorové výplně s trojsklem atd. Tepelná ztráta objektu o 27 bytech a cca 2400 m2 podlahové plochy je 38,87 kW.

Porovnání pro laiky. Vytápění za zimu 2012 - 2013 vyšlo celý dům na 90.000 Kč při průměrné vnitřní teplotě 23,5 °C. Což činilo nákladově na rok 3.333 Kč na jeden průměrný byt o ploše cca 80m2. Měsíční náklad na vytápění 278 Kč. A to jsou skutečná čísla, která lze prokázat daty z měřidel a náklady z faktury za plyn.

 
 
Reklama