Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rosení oken a dalších částí stavebních konstrukcí

V dubnu roku 2012 byla přijata již vícekrát probíraná změna Z1 technické normy ČSN 73 0540-2 z listopadu 2011. Je nyní povoleno tzv. rosení, tedy vznik dříve nepovoleného kondenzátu?

V dubnu roku 2012 byla přijata po lobbistickém úsilí významné firmy vyrábějící střešní okna již mnohokrát probíraná změna Z1 technické normy ČSN 73 0540-2 z listopadu 2011. Je nyní povoleno tzv. rosení, tedy vznik dříve nepovoleného kondenzátu?

Zásadním a vlastně jediným rozdílem způsobeným přijetím změny Z1 oproti předchozímu stavu v rámci působnosti ČSN 73 0540-2 je vykázání teplotního faktoru jakožto veličiny charakterizující povrchovou teplotu stavebních konstrukcí z normativních a tedy požadovaných hodnot do oblasti hodnot pouze doporučených a tudíž nevymahatelných. Vzhledem k tomu, že ke slovu opět přichází zimní období, téma teplotní faktor a kondenzace vlhkosti na vnitřním povrchu stavebních konstrukcí nabývá jako každoročně na aktuálnosti.

Jak posoudit soulad vlastností s legislativou?

Důvodem lobbingu bylo zřejmě to, aby bylo možno uvádět do oběhu stavební výrobky bez splnění poměrně přísných normových požadavků zajišťujících jejich tepelně technický standard předepisovaný zmíněnou tepelně technickou normou. Oproti době před přijetím zmíněné změny Z1 se však v konečném výsledku fakticky nemění nic. Pouze se technicky proces zjednání nápravy - eliminace výskytu kondenzace na vnitřním povrchu prodlužuje. Proč?

K žádné praktické změně nedochází z toho důvodu, že platí vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby. V té se kromě jiného v § 8 a § 10 uvádí výčet požadavků na zdravotní nezávadnost stavebních výrobků. Mezi zdravotně nezávadné se nedají zařadit ty výrobky, na jejichž povrchu se tvoří plísně.

Pokud má nějaký stavební výrobek tak špatné tepelně technické vlastnosti, že na jeho povrchu při normových okrajových podmínkách kondenzuje vlhkost, bude na těchto místech plíseň vznikat. Tento jev lze velmi dobře pozorovat ve všech případech, kdy se kondenzace vyskytuje opakovaně a dlouhodobě. Je přitom třeba zdůraznit, že se jedná o případy, kdy vznik a doba existence kondenzátu vykazují známky pravidelnosti a dlouhodobosti. Případy, kdy je povrch na chvíli mokrý a následně přirozeně sám vyschne, neznamenají pro konstrukci ani prostředí žádné nebezpečí.

termogramy tepelných mostů oken
Vzniká-li na povrchu výrobku nebo části stavební konstrukce plíseň, pak se takový výrobek nebo součást stavby stává nevyhovující z hlediska zmíněné vyhlášky. Takže se celá situace dostává obloukem opět do výchozího stavu nevyhovujícího výrobku, bude-li příkladně kondenzace probíhat přímo na okně. Pravdou ovšem je, že přijatým opatřením se celý reklamační proces může významně prodloužit.

Rosení oken a ostatních částí stavebních konstrukcí - co dál?

Bude jistě zajímavé sledovat, zda tlaku lobbistů bude vystaveno též znění vyhlášky č. 268/2009 Sb. Doufejme, že se tak nestane. Normálnímu člověku určitě není lhostejný fakt, že by takto dostala zelenou legalizace vzniku a existence plísní v bytech.

Rosení oken, příčinám a doporučením se věnuje obsáhlejší článek na webu společnosti INKAPO www.inkapo.cz. Máte potíže s funkčností oken? Potřebujete odborný posudek oken a dveří? Obraťte se na nás, rádi Vám nabídneme naše služby.

 
 
Reklama