Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průhledné plastové clony – vhodný doplněk většiny provozů

Průhledné plastové clony (též zvané průmyslové žaluzie, termoclony či stripy) se ve většině případů používají jako protiprůvanové zařízení ve vratech, dveřích, průchodech. V místech velké frekvence pohybu lidí či techniky zabraňují značným tepelným ztrátám vlivem vyvětrání a tak přináší finanční úspory.

V posledních letech roste počet požadavků na nejrůznější atypické realizace, kdy se instalací clon ovlivní zcela jiné faktory. Tyto se dají shrnout do několika skupin.

Omezení prašnosti – průhledné či barevné pásy se vhodně nadimenzují pro daný otvor (tj. šířka a tloušťka lamel) a poté zabraňují proudění či víření vzduchu. Omezují prašnost venkovních skládek materiálu (uhlí, štěrk, popel, piliny, posypový materiál). Své uplatnění najdou i na pásových drahách, kde např. snižují prašnost přesypů. Užitek clony přináší i v interiérech, kde oddělí provozy s různými nároky na čistotu.

Dráha na pile
Dráha na pile
Piliny
Ochrana před prašností

Snížení hlučnosti – Preventivní opatření na snížení hlučnosti strojních zařízení jsou ze zdravotního hlediska nejúčinnější a v souhrnu z pohledu zaměstnavatele i nejlevnější. Kromě účinné ochrany zdraví se příznivě projeví zlepšením pracovních podmínek a vyšší produktivitou práce. Variantou dražších akustických obkladů jsou právě lamelové clony. Vedle nižších pořizovacích nákladů je výhodou i jejich flexibilita – s novým uspořádáním pracoviště lze změnit dispozici průhledné žaluzie.

Eliminace dalších nežádoucích prvků – které působí z venkovních prostor či mezi jednotlivými částmi daného provozu. Může se jednat o nepříznivé proudění vzduchu, úniky pachových látek, šíření nežádoucích výparů či vnikání hmyzu nebo ptactva. Clony dobře zabraňují vnikání deště či sněhu.

Ochrana před deštěm
Ochrana před deštěm
Odvod výparů
Odvod výparů

Osvětlení – pomocí průhledných clon se využívá přirozené venkovní světlo, které je zdarma. Umělé světlo je klidné, monotónní. Nejoptimálnější jsou prostory se sdruženým osvětlením, kde významnou roli hraje denní složka. Instalací průhledných pásů se vytváří zraková pohoda, nedochází k náhlým oslňováním při východu z budovy a spoří se náklady na osvětlení. S tímto dalším prosvětlením prostor omezujete růst únavy zraku a tím celé nervové soustavy.

Ozáření – tmavě tónované PVC s UV filtrem chrání svářeče. Vysoké oslnění může zcela znemožnit zrakové vnímání, způsobit ztrátu orientace. Tmavé zbarvení lamel zabraňuje pronikání nebezpečných ultrafialových paprsků a zároveň zachovává vizuální kontakt. Clony zároveň slouží jako mechanická ochrana před jiskřením při obrušování.

Dodávka lamelových clon nebo kyvných vrat z průhledných plastů je finančně nenáročné a termínově výhodné řešení. Portaflex s.r.o. jako jediná firma v ČR vyrábí clony v provedení pevném, posuvném a shrnovacím. U již nainstalovaných zařízení zajišťuje při dodávce nových plastů zpětný odběr použitých výplní k ekologické likvidaci.

Poradenství, výrobu a montáže již 17 let zajišťuje
Portaflex s.r.o., Poděbradova 97a, 702 00  Ostrava, www.portaflex.cz
tel./fax 599 524 101 / 599 524 102, vyroba@portaflex.cz

 
 
Reklama