Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VEKA radí, jak na jarní údržbu plastových oken

Plastová okna získávají na oblibě a není se čemu divit – přinášejí domácnostem celou řadu výhod. Mají výborné tepelně-technické vlastnosti, spoří energii, vyznačují se dlouhodobou životností a nároky na jejich údržbu jsou přitom zanedbatelné. Přesto si alespoň minimální péči zaslouží a jaro, které následuje po (pro okna) náročnějších zimních měsících, poskytuje ideální příležitost!

Plastové okno z profilu VEKA SOFTLINE 82
Plastové okno z profilu VEKA SOFTLINE 82

Zkontrolujte těsnění

Plastová okna jsou osazena těsněním s velmi dlouhou životností, chránící vás před průvanem a vodou. Jako u všech částí, které čelí vnějším vlivům, je nutné je alespoň namátkově zkontrolovat. Těsnění v drážkách při kontrole umyjte vodou s jemným čisticím prostředkem. Abyste se vyhnuli škodám způsobených vlhkostí, raději také zkontrolujte připojovací spáry mezi osazovacím rámem a zdivem. Pokud je výplň ve spáře popraskaná nebo se někde uvolňuje, ihned se obraťte na vaši instalační firmu. „Pro odvádění vody, která muže vniknout do drážek rámu, má okno odvodňovací drážky. Ty u otevřeného okna najdete na vnitřní straně rámu, kde zkontrolujte, zda nejsou ucpány nečistotou,“ radí Milan Klepsa, zástupce společnosti VEKA, která je výrobcem plastových okenních a dveřních profilů nejvyšší třídy A.

Nezapomínejte na mytí

Profily VEKA mají velmi dlouhou životnost díky hladkému povrchu odolnému vůči vlivům prostředí. Proto stačí pravidelné umývání měkkým hadrem a vlažnou vodou. Umývat byste měli okna také vždy, když je na povrchu profilu nečistota, aby ve spojení s dešťovou vodou nedošlo ke vzniku usazenin. Na nečistoty, s nimiž si voda neporadí, můžete použít speciální čisticí prostředky na PVC profily nebo saponáty s neutrálním pH bez vůně a barviv. Okno vždy na závěr dostatečně opláchněte čistou vodou, aby na profilu nezůstaly zbytky čisticích prostředků. „Na čištění nedoporučuji používat abrazivní čistidla ani zdrsňující houby, hadry nebo kartáče a rovněž se vyvarujte používání rozpouštědel či ředidel, která by mohla plast narušit,“ radí Klepsa.

Údržba kování
Údržba kování

Nezanedbávejte kování

I když odborná montáž zajistí správné seřízení kování, nadměrnou zátěží nebo třeba kvůli pohybu zdiva je nutné kování občas seřídit. To sice můžete zkusit sami, ale je lepší ponechat seřízení na odbornících. „Bezchybně nastavená křídla zajišťují optimální těsnost a izolaci proti hluku. I když se to může zdát jako jednoduchá záležitost, je lepší ponechat toto seřízení na odbornících. V praxi se totiž setkáváme velice často s nesprávným seřízením, o které se pokusil zákazník sám, což vede nejenom k horším poskytovaným tepelněizolačním vlastnostem, ale mnohdy zkracuje i životnost okna,“ říká Klepsa.

Rovněž doporučujeme jednou ročně kování promazat tukem nebo olejem bez kyseliny a pryskyřice a dotáhnout upevňovací šrouby. Vaše okna se vám za tuto minimální péči odvděčí snadným otevíráním a bezchybnou funkčností po dlouhá léta!

Německá společnost VEKA se od svého založení v roce 1969 vyvinula z malého regionálního podniku v předního světového výrobce profilových systémů pro plastová okna a dveře. Dnes tato (nadále rodinná) firma z Vestfálska působí na čtyřech kontinentech prostřednictvím 38 dceřiných společností, 42 prodejních zastoupení a zaměstnává 5 400 zaměstnanců. Roční obrat společnosti v roce 2016 dosáhl poprvé více jak 1 miliardy EUR. Hlavní zásadou společnosti VEKA je vynikající kvalita produktů a zodpovědný přístup k životnímu prostředí prostřednictvím výběru surovin, dodržování výrobních postupů a rozsáhlých recyklačních aktivit.

Firma VEKA sází na nejvyšší kvalitu výrobků, kompletní servis, a především na seriózní a partnerské jednání se zákazníky a dodavateli. Firma VEKA jako jeden z předních světových výrobců plastových profilů vyrábí výhradně okenní profily nejvyšší kvality třídy A podle ČSN EN 12608, tzn. tloušťka stěny u profilových systémů je 3,0 mm (tolerance ±0,2 mm). Více informací o společnosti VEKA v České republice najdete na www.veka.czwww.veka-okna.cz.

 
 
Reklama