Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat bezpečnostní dveře a jaká je cena?

Bezpečnostních dveří je na českém trhu nepřeberné množství a je poměrně těžké se v nich zorientovat. Jak vybrat dveře, které budou nejen pěkné, ale zároveň i kvalitní a budou odpovídat všem zákonným normám?

Bezpečnostní třída

Jedno z nejdůležitějších kritérií dveří je bezpečnostní třída. Označuje výdrž jednotlivých bezpečnostních prvků při případné snaze o jejich překonání zlodějem. „U bezpečnostních dveří jsou nejvhodnější třídy 3. a 4. Nižší třídy lze relativně jednoduše překonat za pomoci lehkého nářadí a hrubé síly. Vyšší třídy se pak u bytových domů v podstatě nepoužívají, jsou výrazně dražší a využívají se nejčastěji v bankách či armádních objektech“, říká bezpečnostní expert dveří značky Sherlock Pavel Hiršl.

Zámky

Na co by se při výběru dveří nemělo zapomínat je i výběr zámků. Opět je vhodné pořizovat zámek i vložku minimálně 3. bezpečnostní třídy. Výhodou bezpečnostních vložek je nemožnost jejich zkopírování. „Například pro výrobu nové cylindrické vložky ve 4. bezpečnostní třídě je zapotřebí mít bezpečnostní kartu“, dodává Pavel Hiršl.

Samotný zámek je také vhodné chránit kováním. Kování překrývá zámek a tak ho chrání před útokem zvenčí. Bezpečnostní kování se od klasického liší kvalitou použité oceli a jeho montáž i demontáž je možná pouze zevnitř.





Tepelná a protipožární odolnost

Vchodové bezpečnostní dveře do bytu v panelovém nebo činžovním domě musí být podle zákona bezpečnostní protipožární dveře. Základním údajem je požární odolnost, která určuje dobu, po kterou dokáží dveře odolat ohni či vysokým teplotám. Podle zákona musí dveře odolat požáru minimálně 30 minut. Vyžadujte proto od výrobce bezpečnostních dveří certifikát s označením EI 30 a více.

Neprůzvučnost

Dalším parametrem dveří je zvuková izolace. Bezpečnostní dveře dokážou zabránit až 43dB. Není si ale třeba pořizovat za každou cenu ty nejvíce odizolované dveře. „Pro činžovní či panelový dům s hlučným provozem na chodbě je nejčastěji uváděna dostatečná hodnota útlumu 37dB“, doplňuje Pavel Hiršl.





Vzhled

V případě bytových domů se bezpečnostní dveře často kupují pro celý dům najednou. Pak bývá vnější vzhled všech vstupních dveří stejný, přičemž si každá bytová jednotka může vybrat mezi několika možnostmi provedení vnitřní úpravy.

Cena

Výměna dveří v celém bytovém domě je často prováděna i z důvodu ceny. Při objednávce většího počtu bezpečnostních dveří totiž dostanete výraznou množstevní slevu. Přičemž seriózní firma vám vždy připraví komplexní kalkulaci, kde je zahrnuta cena všech potřebných komponentů. Například kalkulace 40 bezpečnostních dveří značky Sherlock se může orientačně pohybovat okolo 1 miliónu korun. Samozřejmě však záleží na specifických individuálních požadavcích.

popis položky / rozsah pracíkusůjednotková cena
1.Bezpečnostní dveře Sherlock K330/319 852 Kč
2.Montáž dveří11 800 Kč
3.Zárubeň12 980 Kč
4.Demontáž zárubně příprava stavebního otvoru1590 Kč
5.Montáž zárubně + vylití betonem + štukování13 515 Kč
6.Kování + nerez mat klika/madlo11 980 Kč
7.Vložka Mul-T-Lock Integrátor + karta 5xklíč1980 Kč
8.Panoramatické kukátko1290 Kč
9.Práh BUK s těsněním1450 Kč
10.Odvoz a likvidace odpadu (staré zárubně, dveře, suť)1150 Kč
11.Doprava celkem Praha1100 Kč
Celkem cena dodávky včetně montáže (bez DPH)122 687 Kč
Celkem cena dodávky včetně montáže (bez DPH):40907 480 Kč
Celkem cena dodávky včetně montáže (vč. 15%DPH):401 043 602 Kč

Chcete-li zvýšit bezpečnost ve vašem domě, neváhejte si nechat od některého ze seriózních prodejců bezpečnostních dveří zpracovat nezávaznou kalkulaci.

O Sherlock

Sherlock působí v oblasti vývoje, výroby, montáže a servisu bezpečnostních dveří. Současně zajišťuje i komplexní dodávky mechanických zabezpečovacích systémů, jako jsou například trezorová technika, mříže, kování, vložky či doplňky do systémů elektronického zabezpečení a kontroly vstupu.

Společnost vznikla v roce 1921. Působí v České republice, na Slovensku v Rakousku a Maďarsku. V roce 2013 se stala členem skupiny ASSA ABLOY a na základě fúze v rámci koncernu ASSA ABLOY se od 1.1.2017 prezentuje pod názvem ASSA ABLOY Door Czech Republic a.s.

 
 
Reklama