Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové lákadlo Tyrolských Alp, Jakubův kříž, s požární klasifikací EI-30

Na jednom z vrcholů Tyrolských Alp vznikla v nadmořské výšce 1 456 metrů rozhledna ve tvaru vrcholového kříže, která je největší stavbou svého druhu na světě. Protipožární koncept byl realizován za pomoci sádrokartonových desek fermacell.

Fermacell Jakubův kříž foto 1
Fermacell Jakubův kříž foto 2

Zdaleka viditelná rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) se vypíná do výše na vrcholu hory Buchensteinwand v údolí Pillerseetal v tyrolském okrese Kitzbühel. Se svými téměř 30 metry se jedná o největší vrcholový kříž na světě, do kterého je možné vstoupit. Ve svých ramenech kříž ukrývá čtyři vytápěné vyhlídkové a výstavní místnosti, které se velmi mnohostranně využívají pro semináře, předčítání nebo duchovně zaměřené projekty. Vyhlídkové platformy ve výšce 19 metrů přímo nad místnostmi, jakož i panoramatická vyhlídková platforma ve výšce 28 metrů nabízí dech beroucí výhled na Alpy v okolí Kitzbühelu.

Mimořádný vrcholový kříž byl postaven z iniciativy Horské dráhy Pillersee, která zde chtěla vytvořit turistickou atrakci se zvláštní vyhlídkou. A to se také podařilo: Z tohoto místa se brzy stal oblíbený výletní cíl. Na projekt bylo vynaloženo asi 1,9 milionů euro, a přispěly na něj jak podpůrné fondy EU, tak i prostředky z Fondu turistiky.

Kvůli vysokým nárokům na vzhled tohoto mimořádného stavebního díla byly pro obložení fasády použity modřínové šindele, které jsou tento region typické. Díky fasádě, tvořené z 50 centimetrů dlouhých modřínových šindelů, se tak stavba optimálně začleňuje do okolí.

Jednu z výzev projektu představuje i protipožární ochrana. Konstrukční díly se sádrovláknitými deskami fermacell vyhovují nejpřísnějším evropským požadavkům na protipožární ochranu. Díky tomu bylo možné zaručit nehořlavé obložení konstrukce podle požadované požární klasifikace EI-30.

Vývoj odpovídající protipožární koncepce patřil k největším výzvám stavebního projektu. Pro svoji vysokou stabilitu a vynikající reakci na oheň byly sádrovláknité desky fermacell jak pro projektanta, tak i pro realizační firmu první volbou z hlediska protipožární ochrany nosné konstrukce. Certifikace renomovanou organizací eco-Institut investorům potvrdila, že zpracovávají zaručeně ekologický produkt. Celkem bylo na objektu opláštěno sádrovláknitými deskami o tloušťce 12,5 milimetrů přibližně 1 600 metrů čtverečních plochy. Desky byly použity na vnější opláštění konstrukce, interiérové příčky, ve výtahové a elektroinstalační šachtě a na stropech jednotlivých místností.

Fermacell Jakubův kříž foto 3
Fermacell Jakubův kříž foto 4
Fermacell Jakubův kříž foto 5

 
 
Reklama